Arabanın Lastik Basıncı Ne Kadar Olmalı ?

Arabanın Lastik Basıncı Ne Kadar Olmalı ?

Aracımızın lastik hava basıncını sürüş güvenliğimiz amacıyla her zaman denetim etmeliyiz. Araçlarımızda lastik hava basıncını anormal bir şey olmaz ise (çivi batması v.s) minimum 15-30 günde bir denetim etmemiz gerekmektedir. İdeal şartlarda dahi lastiğiniz ayda 0,69( psi-bar) kıymet kayıbı yaşar. Her tür motorlu araç amacıyla (binek araç /otomobil, kamyon, kamyonet şeklinde ticari vasıtalar) lastik hava basıncı belirli periyotlar da denetim edilmelidir. Hava basıncı düzgüsel değerlerde olmayan bir araç virajlarda, fren ve yakıt kullanımında dilenen performansı göstermez. Kontrolü ve lüzumlu hava basıncının ayarlanması son aşama yalın bir işlemdir. Her yakıt istasyonunda hava tazyik istasyonu kesinlikle vardır. Esasında en garantisi bilhassa uzun yola çıkmadan en yakın lastikçiye hava basıncını ölçtürmektir.

hava-denetim-etmeLastik hava basıncını tartmak yalın bir iş olup hem yakıt kullanımına hem aracınızın performansına katkısı yüksektir. Bazı sürücüler lastik hava basıncını birazcık düşürüp sürüş konforuna katkı sağlamak istiyor, düşük hava basıncı lastiğin patlama tehlikesini yükseltir ve sürücünün kaza tehlikesini çoğaltır işin doğrusu lastiğinize bakılırsa hava basıncının doğru olmasıdır. Fazla basınçlı lastiklerin tabanları kısa surede aşınır, basıncı azca olan lastiklerin omuz kısımlardaki dişleri kısa sürede aşınır, lastik aşırı ısınır ve yakıt sarfiyatınız artar.Lastiklerinizi sabah ilk iş olarak ya da lastikleriniz soğukken denetim edin. Sürüşe bağlı olarak lastikler ısınır ve bu da ölçüm değerlerini etkileyebilir.

Lastik Basınç Değerlerini Nereden öğreniriz.

Lastiklerdeki olması ihtiyaç duyulan doğru tazyik değerleri araç kullanma kılavuzları, kaporta altı data kağıdı, kapı arasındaki sürücü bilgilendirme evresinde bulunur. Hem de lastikçilerden data alabilirsiniz.

Lastik basıncı yalnızca kum yüzeyde düşürebilir. Öteki her hangi bir hal amacıyla lastik basıncı düşürülmemelidir. Karlı zeminde ise lastik basıncını yükseltmek çekişi çoğaltır.

Türkiye’de genel anlamda psi sayısal kıymeti kullanılır. Bazı vasıtalarda bu data bar olarak yazılır. Lastiğe hava basılacağı zaman barı psi’e çevirmek gerekir.

1 bar kaç psi eder peki? 1bar 14.50 psi’dir. Kısaca araç kapı amacıylade 2.2 bar yazıyorsa bunu psi sayısal değeriyle çarparız ve aşağı yukarı olarak 32 psi’e denk gelir. ; 1 psi = 0.06895 bar dır. Lastiklerin dördüne de aynı değerde hava basmamamız gerekir.

Lastiklerin hava basıncı değerleri

Lastik hava basıncı aracın ağırlığına, ağırlık dengesine ve en muhimi lastik ebatlarına bakılırsa değişkenlik gösteren bir haldur. En sağlıklısı fabrikanın önerilmiş olduğu verilerdir. Sadece bu bilgilere ulaşamıyorsak, ebatları üstünden giderek aracımızın lastiklerine kaç Psi tazyik uygulamamız lüzumluliğini hep beraber bulalım.

195 65 R15 ebatlı lastiklerin hava basıncı

Aracınız da ağırlık dağılımı eşitse, ve ön doğrultuda iki yolcu gezi ediyor, arka kısım boş ise, lastik basınçları engel olur 34 Psi arkalar 32 Psiolması lüzumludir. Arka bölümde iki, ön bölümde iki yolcu var ise lastik hava basıncı engel olur ve arkalar amacıyla eşit şekilde 34 Psi olması lüzumludir. Ön bölümde iki yolcu ve arka bölümde üç yolcu şekliden tam yük bir gezi halinde, engel olur 34 Psi arkalar 36 Psi olması lüzumludir.

Aracınızın ağırlık dağılımı ön kısım çoğunlukluysa ki, önden çekişli vasıtalarda genel anlamda genel geçer kuraldır. Ön bölümde iki yolcu gezi ediyor ve arka kısım boş ise, lastik hava basıncı ön lastikler amacıyla 34 Psi arka lastikler amacıyla 32 Psi olması lüzumludir. Ön ve arka bölümde ikişer yolcu gezi ediyor ise, engel olur 36 Psi ve arkalar 34 Psi olması lüzumludir. Ön bölümde iki yolcu ve arka bölümde üç yolcu şeklinde bir gezi söz hususu ise, tüm lastikler 34 Psi olması lüzumludir.

205 55 R16 ebatlı lastiklerin hava basıncı

Aracınızın ağılık dağılımı eşitse, ön bölümde iki yolcu gezi ediyor ve arka doğrultu boş ise, lastik basınçları engel olur de 36 Psi arkalar da ise 34 Psi olması lüzumludir. Ön bölümde iki yolcu ve arka bölümde da iki yolcu şeklinde bir gezi söz hususu ise tüm lastikler 36 Psi tazyik ile şişirilmelidir. Ön kısım iki yolcu ve arka kısım üç yolcu şeklinde tam yük halinde lastikler engel olur amacıyla 36 Psi ve arkalar amacıyla 38 Psi olması lüzumludir.

Aracınızın ağılık dağılımı ön kısım ağırlıktaysa, ön bölümde iki yolcu şeklinde seyahatler de engel olur 36 Psi arkalar ise 34 Psi olması lüzumludir. Ön bölümde iki yolcu ve arka bölümde iki yolcu var ise basınçlar engel olur de 38 Psi arkalar da 36 Psi olması lüzumludir. Önde iki yolcu ve arka üç yolcu şeklinde tam yük halinde tüm lastik basınçları 38 Psi olması lüzumludir.

225 45 R17 ebatlı lastiklerin hava basıncı

Aracınızın ağırlık dağılım yüzde elli, elli şeklinde eşit dağılımdaysa, önde iki yolcu ve arka kısım boş şeklinde seyahatler de ön lastikler 38 Psi arka lastikler 36 Psi olarak ayarlanmalıdır. Önde iki yolcu ve arkada iki yolcu var ise tüm lastikler 38 Psi olarak ayarlanmalıdır. Ön bölümde iki, arka bölümde üç yolcu hali söz hususu ise, engel olur 38 Psi arka lastikler ise 40 Psi tazyik olması lüzumludir.

Aracınızda ki ağırlık dağılımı ön kısım çoğunluklu ise ve ön doğrultuda iki yolcu şeklinde bir gezi söz hususu ise, Ön lastikler 38 Psi arka lastikler ise 36 Psi olacak şekilde tazyik uygulanmalıdır. Ön ve arka bölümde ikişer yolcu halinde ön lastikler 40 Psi arkalar ise, 38 Psi olacak şekilde tazyik uygulanmalıdır. Ön bölümde iki ve arka da üç yolcu var ise, tüm lastikler 40 Psi tazyik olması lüzumludir .

225 40 R18 ebatlı lastiklerin hava basıncı

Aracınızın ağırlık dağılımı eşitse ve önde iki yolcu şeklinde kullanılıyor ise, ön lastikler 40 Psi ve arka lastikler 38 Psi tazyik ile şişirilmelidir. Ön bölümde iki yolcu ve arka bölümde da iki yolcu var ise tüm lastikler 40 Psi tazyik olması lüzumludir. Önde iki yolcu ve arka bölümde ise üç yolcu şeklinde çıkılan seyahatler de ön lastikler 40 Psi ve arkalar 42 Psi tazyik olması lüzumludir.

Yorum Yaz