Boyun Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Pek çok nedenden dolayı boyun ağrısı yaşamak mümkündür. Genç yaşlı demeden herkesin boynunda ağrılar olabilir. Genelde ciddi bir hastalığın belirtisi olmasa da hayatı olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. Kişinin yaşam kalitesini düşürür ve hareketlerini kısıtlar. Özellikle çok hareketsiz kaldığınız zamanlarda veya bilgisayara, televizyona çok bakınca boyun ağrısı başlayabilir. Duruş bozukluğuna bağlı olarak boyunda ağrılar, tutulmalar meydana gelir. Kişinin işi de bu konuda çok etkilidir.

Ağrı, boynun farklı noktalarında olabilir. Ağrı ilerlerse kişinin günlük hayatın işlerine kadar pek çok eylem zorlaşır. Ağrıyla beraber zayıflık, uyuşma ve karıncalanma da varsa altta başka bir hastalık yatıyor olabilir. Ağrı boynun tutulmasından dolayı ise başı döndürmede zorluk yaşanır. Keskin bir ağrı varsa boynun alt kısımlarında yada lokal olarak başka bir noktada olan ağrı olabilir. Yayılan bir ağrı ise de sinir boyunca boyundan kollara ve omuzlara yayılır. Uyuşma şeklinde de hissedilir. Genelde tek bir kolda hissedilir ve iğneleme olarak tanımlanır. Boyundaki ağrı bazen baş ağrısı da yapabilir. Ağrı kas gerilmesi, eklem ve kıkırdak aşınması, sinir sıkışması, yaralanma ve başka bir hastalık yüzünden olabilir.

Boyun ağrısı tedavisinde genelde evde dinlenmek veya kremler yeterli olacaktır. Ancak bir iki gün içinde geçmeyen ve şiddetli bir ağrı ise doktora gidilmesi önerilir. veya bölümlerine başvurmanız gerekmektedir. Doktor boyun ağrısının ne zaman başladığını, şeklini, ağrının nerelerde olduğunu, mesleğini hatta yatak ve yastık uyumunu bile soracaktır. Daha sonra fizik muayenesine başlayacaktır. Boynunu ne kadar hareket ettirebildiği tespit edilir. Eğer sinir sıkışmasından şüpheleniyorsa reflekslerinizi görmek için çekiçten yardım alabilir. Daha net bir teşhis koymak için X ışınları, BT taraması, MR görüntüleme,  EMG ve kan testleri de yapabilir.

Tedavisi evde de yapılabilir ancak doktora mutlaka danışılmalıdır. Doktorun vereceği ağrı kesiciler, kas gevşeticiler  kullanılabilir. Eğer bir duruş bozukluğunuz varsa fizyoterapist gerekli egzersizleri gösterebilir, ağrıyı hafifletmek için buz ve elektrik stimülasyonu kullanabilir. Bunlar dışında steroid enjeksiyonları, kısa süreli immobilizasyon ve gerekirse ameliyat kullanılabilir.

Yorum Yaz