Gebelik Haftası Hesaplama

Gebelik hesaplama doğacak olan bebeğin ne zaman doğacağını ve ne zaman hamile kalındığını ortaya çıkaran bir hesaplama yöntemidir.  Bebeğin doğum tarihi bulmak için anne adayının yaşadığı en son adet döngüsünün ilk günü dikkate alınmaktadır. Bir anne adayının hamilelik süresi 9 ay 10 gün olup, bu süre 40 haftaya denk gelmektedir. Bu nedenle bebeğin doğum tarihinin hesaplanmasında yaşanan son adet gününün ilk gününe, 40 hafta yani 180 gün eklenmektedir. Çıkan sonuç anne adayının doğum zamanının belli olmasını sağlamaktadır.

Adet günündeki gecikmeler en önemli hamilelik belirtileri arasındadır. Hamile kadınlarda görülen adet gecikmelerine eşlik eden diğer belirtiler ise, özellikle sabahları oluşan mide bulantıları olmaktadır. Bu mide bulantılarının bazı kadınlarda görülmeme durumu da bulunmaktadır. Genelde görülen diğer belirtiler ise baş dönmesi, bayılma, vajinal akıntılar, şişkinlik, ani duygu patlamaları, kokulara karşı hassas olmak, sırt ve bel ağrıları olarak kendini göstermektedir.

MS hastalığı bağışıklık sisteminin bozulması sonucunda, sinir sisteminde tahribata yol açan nörolojik bir hastalıktır. MS hastalığının belirtileri, zararlı plak parçalarının sinir hücreleri tellerine yerleşmesi ile ortaya çıkmaktadır. Bu plaklar organlar ile sinir sistemi arasındaki bağlantıyı koparmaktadır. Buna bağlı olarak hastalığa yakalanan kişilerde sinir sistemi bozuklukları yaşanmaktadır. MS hastalığının belirtileri hastaya göre farklılık göstermekte olup, ortaya çıkan belirtiler kişilerin sinir sistemine yerleşen zararlı plakların yerleşimine göre belirmektedir.

Yorum Yaz