Göbek Fıtığına Hangi Bölüm Bakar?

Yaşamı olumsuz etkileyen rahatsızlıklardan biri olan fıtık, çok önemsenme de ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Hayati sonuçlara bile neden olabilir. Göbek çukuru yada yakınından ağrı ile birlikte çıkan fıtık, bazen fındık bazende portakal büyüklüğünde olabilir. Kadınlarda erkeklere nazaran daha sık görülür ve genelde hamilelik sırasında ortaya çıkar.

Karın fıtığı olarak da bilinen göbek fıtığı, göbek çukurunun içeri doğru iken dışarı doğru olmasına sebep olmaktadır. Genelde spor yapan kişilerde daha sık olur. Doğuştan olabileceği gibi yetişkinlik dönemindede olabilir. Aşırı kilo, oturup kalkma esnasında yanlış hareketler, bel bölgesine fazla yüklenme, siroz hastalığı, kabızlık, prostat ve aşırı basınç göbek fıtığına neden olabilir. Fıtığın içinde ince bağırsak ve karın içi yağı dokusu vardır. Mide bulantısı, kusma ve şiddetli ağrı varsa hemen doktora gidilmelidir. Bu durum organların çıkan yerde sıkıştığına ve doku hasarına neden olduğuna işaret eder.

Bu rahatsızlık için veya bölümlerine gidilmelidir. Göbek düşmesi ile karıştırılmamalıdır. İkisi farklı hastalıklardır. Doktor ilk olarak göbek fıtığına neden olan belirtilerin olup olmadığını sorar ve fizik muayenesine başlar. Kan tahlilleri, çeşitli testler de isteyecektir. Organları da doğrudan etkilediği için erken önlem alınması gerekmektedir. Bu yüzden doktorun kesin ve hızlı bir şekilde teşhis koyması çok önemlidir.

Bu rahatsızlık için tek tedavi yöntemi ameliyattır. Hızlı bir şekilde tedavi aşamasına geçilmesi gerekmektedir. Göbek fıtığı zamanla büyürse çok daha ciddi problemlere neden olabilir. Ameliyattan önce cerrahi önlem alınması, ameliyatın daha başarılı geçmesine neden olacaktır. Ameliyat açık olabilir veya laparoskopik müdahele yapılabilir. Fıtığın derecesine göre ameliyat da değişiklik gösterebilir. Ameliyat olana kadar ki sürede hasta daha az acı çeksin diye göbek fıtığı korsesi verilebilir. Laparoskopik  yöntem kullanıldığı zaman hastanın iyileşme süreci hızlanacaktır. Tedavi edilmezse, iç organlarda hasara neden olabileceği de unutulmamalıdır.

Yorum Yaz