Külbütör Kapağı Yağ Kaçırıyor Çözümü

Külbütör Kapağı Yağ Kaçırıyor Çözümü

Külbütör (supap ya da sibop) kapağı yağ kaçırıyorsa bu bir otomobilde yapabileceğin en yalın tamiratlardan biridir. Öncelik ile külbütör kapağı, (supap kapağı ya da sibop kapağı da derler, hem de halk içinde kim bilir daha neler de derler de biz bilmiyoruz) daha evvelce bir yazımızda belirtmiş olduğumuz şeklinde kaputu kaldırdığında motorun üstünde gördüğün ilk kapaktır. Tavsiyem var ise evvelce o motoru kapatan kara plastik gudik kapaktan kurtul, sonrasında külbütör kapağını göreceksin. Bak şurada sağdaki fotoğrafta kendisini görebilirsin.

Külbütör Kapağının Görevi Nedir?

Bu kapağın öyleki abartılacak, böbürlenecek bir fonksiyonu yok. Kolay, tenekeden hallice silindir kapağının üstünü kapatan bir kapak. Benzinli vasıtalarda bu kapağın üstünde bujiler bulunur. Kapak ile silindir kapağı içinde da yağ kaçağını engellemek amacıyla yalın bir conta. Çoğunlukla bu conta markaya bakılırsa değişmekle beraber 20 lira ile 60-70 lira içinde değişen fiyatlara haiz. Bunun haricinde karter havalandırma boruları da bu kapağın üstüne takılıdır, şunlar da yağ buharını aracın emme manifolduna göndermekle mükellefler.

Külbütör Kapağının Değiştirmek İçin Gerekli Malzemeler

Ilkin en yakın parçacı ya da web üstünden aracına ideal külbütör contasını aldığını farzediyorum. Parça alırken en güvenilir yol aracının şase numarası ile parça aldığın yerden parçanın ideal olup olmadığını denetim ettirmektir. Bu parçayı aldıysan oradan 1-2 tane de balata spreyi alman hayrına olacaktır. Kapak kenarında tespit edilen yağı temizlemenin en yalın yolu balata spreyi. Elinde olması ihtiyaç duyulan aletler bujilerini sökmen amacıyla buji anahtarı, lokma ekibi, eski conta çıkartılırken yapışırsa kazımak amacıyla falçata ya da ince spatula şeklinde bir alet ve ideal ölçülerde açık ağız anahtar da olursa iyi olur, şunlar haricinde düz ve yıldız tornavida da birlikteinde olsun ve işleme başlamadan arabanın motoru soğuk olsun.

Külbütör Kapağı Contası Nasıl Değiştirilir?

Ilkin alet edevat ve doğru contanın elinde olmasından eminsen bujileri sökmeye başla. Yan taraftaki fotoğrafta bujinin iyi mi bir şey bulunduğunu görebilirsin. Bunun amacıyla buji kablolarını çekip çıkart, uzunlukları çoğu zaman gittikleri bölgelere göredir yalın yalın sırasını karıştıramazsın fakat “ben karıştırırım” diyorsan kablolara numara koyarak bunu halledebilirsin. Bazı vasıtalarda bobinler de bujinin üstünde bulunabilir, ideal bir anahtarla evvelce onları sök, elle çekince birazcık çıkmakta zorlanabilir korkma. Kabloları söktüysen sıra bujilerde, cırcır lokma ya da t seçimi lokmaya içersinde bujileri yukarıyaya çekmeye yarayan plastik olan buji anahtarını tak ve bujileri sökmeye başla. İl çevirmeye çalıştığında hafiften yerlerine yapıştıklarından direnç gösterseler de korkma hafifçe bir dönüşten sonrasında kendilerini bırakacaklardır.

Külbütör Kapağı Bujilerini Sökme İşlemi Sonrası

Her şey doğru gittiyse bundan sonrasında külbütör kapağının üstünde tespit edilen somunları sökme zamanı gelmiştir, adedi araç modeline bakılırsa değişmekle beraber, çoğu zaman 8 tane kadardır. Bu somunları da ideal lokma ya da anahtarla yalınçe yerinden sök ve yerine hafifçe yapışan külbütör kapağını sarsarak yukarıyaya doğru çıkar. İşte eksantirik mili ve supaplar o andan itibaren karşında, onlarla işin yok fakat silindir kapağının üstüne tüy bırakmayan bir bez ya da gazete kağıdı kapatman iyi olur. Zira kimse motorununu amacıylae ya da açık olan buji deliklerinin içersinden silindirlere pislik kaçsın istemez. Sanırım yanına alman ihtiyaç duyulan malzemelerde bunu yazmadım fakat burayı okuduğuna bakılırsa araç-gereç listesine bunu da yaz. Bundan sonrasında külbütör kapağı ve silindir kapağının kenarlarındaki yağı ve var ise conta parçalarını temizle, bunun amacıyla balataspreyini kullan. Contayı kazırken metale zarar verecek kadar kuvvet uygulama, yata bir halde düz tornavida ucu, bıçak ya da sentil şeklinde şeylerle temizleyebilirsin.

Külbütör Kapağı Toplama İşlemleri

Sıra geldi toplamaya, contayı güzelce yerine oturt, külbütör kapağını tak, göz ile contanın yerinde olup olmadığını şu şekilde bir denetim ettikten sonrasında tüm somunları yerine oturtup hafifçe çevirip boşluklarını al. Bu kapak tork anahtarı ile sıkılması ihtiyaç duyulan titiz bir kapak değildir, fazlası zaman elle tatlı sert sıkılarak yerine oturtulur, lokmayla orta taraftaki somunları saat tarafında bir yandakine geçerek dengeli şekilde sık. Bu işlemden sonrasında son kalan bujiler ve havalandırma borusu. Bujiler çoğu zaman alüminyum alaşım silindir kapaklarında 10 nm kuvvetle sıkılır, bu da 1.01 kilogram metre kuvvet anlamına gelir. Bu aşamada orta büyüklükte saplı bir lokmada tuttuğunuz sapı ilk zorlandığınız yere kadar çevirmeniz kafi olur. Altın kaide bujilere diş kaptırmamak, onun amacıyla bujileri yerine oturturken saptan çevirmek yerine gittiği kadar lokmanın içeri giren ucundan elle çevirmek. Aşağıdaki videoda ngk’nın buji sıkma değerlerini bulabilirsiniz.

Yorum Yaz