MAF Sensörü Nedir Ne İşe Yarar Tamiri Maliyeti Ne Kadardır ?

MAF Sensörü Nedir Ne İşe Yarar Tamiri Maliyeti Ne Kadardır ?

MAF Sensörü Nedir yazımda hava akışmetre de denilen bu güzide parçayı yakından tanıyıp, bozukluksını, bozukluk sendromunu ve tamirinin iyi mi uygulanacağı mevzularına değineceğiz. Şunu belirteyim, bu parçanın Türkçesi hava akışmetre ya da hava akış sensörü, eğer hava akışmetre olarak aradıysanız gene doğru yerdesiniz.

MAF Sensörü Nedir, Ne İşe Yarar?

Maf sensörünün açlımı mass air flow şu demek oluyor ki hava kütle ölçer olarak da çevirebiliriz. Ne oldukça adı varmış değil mi? Bu otomotiv endüstrisi bu tür bir parçanın 150 tane adı oluyor. Kimi öyleki diyor kimi bu tür. Her neyse mevzuya geçelim. Aslına bakarsanız isminden de anlaşılabileceği benzer biçimde bu sensörümüz hava filtresinden emme manifolduna giden havanın sayısını ölçer ve bu bulguyu ürettiği voltaj ile ECU’ya bildirir. Ecu da hava yakıt karışımını bu bilgiye bakılırsa ayarlar.

MAF Sensörü Aracın Neresinde?

Hava akışmetre çoğu zaman aracın hava filtresinden anında sonrasında konumlandırılır sadece her vasıtada yeri aynı da olmayabilir. Aradığınız zaman filtre çıkışından ventüriye (boğaz kelebeği) kadar olan bölümde bulabilirsiniz. Gerçi ben daha değişik bir yere konumlandırıldığını görmedim onu da belirteyim. Ulaşımı ve çıkartması oldukça kolaydır.

MAF Sensörü Nasıl Çalışır?

Emek harcama prensibi oldukça kolay olan bu bölüme 4 ya da 5 pinli bir elektrik soket takılıdır. 5 pinli olanlar ısıtıcılıdır, 4 pinli olanlarda ısıtıcı bulunmaz. Öteki pek oldukça duyarga benzer biçimde bunun da referans voltajı 5 volt olmakla beraber geride bıraktığımız havanın kütlesine bakılırsa voltaj üretir. Bu ürettiği voltaj rölantide 1 volt seviyesi iken tam gaz konumunda 4,5-5 volt aralığında olacaktır. Ayrıca data olsun ısıtıcı ise 12 volt ile çalışır. Ecu da bu yapım edilen voltaj miktarına bakılırsa emme manifolduna gönderilen havanın kütlesini anlamış olur ve buna bakılırsa yakıt gönderir. Burada bir hatırlatma yapayım, tespit edilen şey havanın hacmi değil kütlesidir. Bu önemli zira hava yakıt karışımı şu demek oluyor ki AFR kütleye bakılırsa ayarlanır hacme bakılırsa değil.

MAF Sensörü Arıza Bulguları Nedir?

Buraya kadar okuduysanız bozukluk emarelerini de azca oldukça çözmüşsünüzdür fakat gene de yazayım. MAF sensörü bozukluklandığı zaman kuramsal olarak bozukluk lambası yakar. Niye kuramsal olarak dedim, zira bozukluk lambası yanması amacıyla voltaj üretememesi lazım olur ki fazlası zaman bu tür bir bozukluk yakmaz. Onun amacıyla hava kütle ölçerden şüphelendiğiniz zaman bozukluk lambasına asla bakmayın.

  • MAF sensörü bozukluklı ise aracın yakıt kullanımı kesinlikle artacaktır.
  • Rölanti dengesiz olabilir, dalgalanma ya da düşük yüksek olabilir.
  • Çekil negatif şekilde etkilenir.
  • Bazı vasıtalarda (mesela Toyota) maf sensörü çalışmazsa araç çalışmayacaktır.
  • Gene Toyota benzer biçimde bazı markalarda giderken stop etme gerçekleşir.

MAF Sensörü Arıza Teşhisi nasıl Yapılır?

Şimdi bunun 2 yolu var. Birincisi ve en sağlıklı teknik multimetre ile araç çalışırken sensörün ürettiği voltajı gözlemlemek. Bunu soketteki ECU voltaj gönderen kabloyu bulup yapabilirsiniz. Yukarıda anlatmıştım rölantide 1 volt seviyesi tam gaz halinde 4,5-5 volt arası modeline bakılırsa voltaj üretir. Dieğr bir alternatif ise piyasada ucuza satılan OBD2 cihazını takıp, TorquePro uygulaması ile cep telefonu ya da bilgisayardan araç çalışırken hava akışmetre voltajını kovuşturmak. Bu iki teknikle bir fikir imal edebilirsiniz. Doğal bozukluk lambası yakıp p0100 ve p0101 obd kodlarından birisini veriyorsa ne ala o zaman asla uğraşmanıza lüzum kalmaz. Lakin bu tür bir halde da değişimden evvelce soketi denetim edin. Temassızlıktan da yapabilir.

MAF Sensörü Tamiri Nasıl Yapılır?

Debimetre onarım edebileceğiniz türden bir parça değildir. Eğer topyekün bozukluklıysa maalesef değiştirmekten öteki seçeneğiniz bulunmuyor. Değişimini de hava filtresinin motora giden hortumunu sökerek basitçe yapabilirsiniz.

MAF Sensörü Temizliği Nasıl Yapılır?

Diyelim ki lüzumlu ölçümleri yaptınız ve debimetrenin olması lüzumen voltajı üretemediğini gözlemlediniz. Hal böyle olunca anında parça değişimine gitmenize lüzum yok. MAF sensörü kirlendiği zaman da titiz ölçümü yapması imkansız ve lüzumen voltajı üretemez. Hal böyle olunca sensörü yerinden söküp bir temizlemenizde yarar var. Sensörü sökmeden evvelce bu prosedür amacıyla balata spreyi almanızı tavsiye ederim.

Sensörü sökün, kesinlikle amacıylae tornavida ya da rastgele bir cisim sokmayın, kurcalamayın, karıştırmayın. Balata spreyi ile güzelce acele etmeden paklayın. Temizlik bittikten sonrasında da dikkatlice yerine takının. Aracı çalıştırın ve değerleri gene okuyun

MAF Sensörü Nasıl İptal Edilir?

Ben iptal edeni duymadım ve hava akışmetre iptali de aracın performansını, çekişini ve yakıt kullanımını negatif etkileyeceğinden tavsiye de etmem. İlla başa taktıysanız her duyargaün iptali benzer biçimde debimetreyi de iptal etmek mümkündür. Referans voltajını bir dirençle birazcık düşürüp ECU dönüşüne verirseniz duyarga iptal olmuş olur sadece otomobiliniz muntazam çalımaz. Onun amacıyla MAF duyargaünü iptal etmenizi kesinlikle önermem.

Konumuzun sonuna geldik, yanlış ve tamamlanmamış bir yer bulunduğunu düşünüyorsanız ya da sual, tavsiye, görüş ve arzularınız var ise aşağıdan bizlere yazın. Başka yazılarda görüşmek suretiyle problemsiz sürüşler diliyoruz.

Yorum Yaz