Makat Kaşıntısına Hangi Bölüm Bakar?

Makat kaşıntı problemi tek bir yaş grubuna bağlanmamalıdır. Her yaşta görülebilecek bir rahatsızlık olabilir. Erkeklerde daha sık olarak görülen bir rahatsızlıktır. Makat çevresinde kaşıntının nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bilinçsiz tüketilen gıdalar, fazla içilen çay ve kahveler, fazla baharat tüketimi bile bu sorunla karşılaşılmasına sebep olabilir. Bunlara ek olarak tüketilen süt, kola ve alkol de anal bölgenin kaşınmasına sebep olabilir. Fakat en sık rastlanan sebeplerinden biri mantar enfeksiyonlarıdır. Bunun yanı sıra, herpes, kıl kurdu, frengi gibi hastalıklarda makat kaşıntısının sebebi olabilir.

Şeker hastalığı, demir anemisi, çölyak, A,B,D vitamin eksikliği gibi hastalıklar da kaşıntıya sebebiyet verebilir. Deri hastalıkları bile sebep olabilir. Bunların dışında, kronik ishal ve kabızlık, İltihabi bağırsak hastalıkları, basur hastalığı, makat çatlağı, anal fistül, anal apse, rektal prolapsus, dışkı kaçırma, makat ve bağırsak kanseri, genital siğil, anal bölge travmaları ayrıca anal bölgede ter bezlerinin iltihaplanması gibi birçok nedeni olabilir. Uzun süre devam eden ve sürekli tekrarlayan kaşıntı var ise mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Makat kaşıntıları uzun süre devam ederse mutlaka bir başvurulmalıdır. Anamnez bilgileri ve fizik muayene neticelerine göre uzman bir muayenesini de isteyebilir. Anal fissür veya hemoroid olabileceği düşünülürse yönlendirilir. Kaşınma sebebi bazen tam olarak bulunamaz. Aynı zamanda stres bile bazen kaşıntıya yol açabilmektedir.

Makat kaşıntısı için tedavisinden önce alınabilecek birkaç tedbir vardır. Makat bölgesinde kaşıntıya sebep olan yiyeceklerden kaçınılmalı ve bol miktarda su tüketilmelidir. Kabız ve ya ishal olma riskini ortadan kaldırmak için lifli ve posalı yiyecekler tüketmek gerekmektedir. Bölge sadece su ile yıkanmalı, sıcak havalarda bu bölgede oluşan nem, ter temizlenmelidir. Kaşıntı şikayeti olduğu zaman rahat kıyafetler tercih edilmelidir. Gün içinde sıkça değiştirilebilecek olan pamuklu iç çamaşırları kullanılmalıdır. Ayrıca kaşıntı şikayetini azaltmak amacıyla gün içerisinde 3-4 kez banyo yapılabilir.

Yorum Yaz