Megane 3 Nasıl Bir Araba, Alınır Mı?

Megane 3 Nasıl Bir Araba, Alınır Mı?

Renault’un sadece Hatchback olarak ürettiği Megane 3 modeli hakkında ayrıntılı bir inceleme yazısı ile karşınızdayız.
Renault sedan olarak Fluence üretmesinden sonra, Hatchback olarak Megane 3 serisini çıkardı. Bu model Megane MK3 olarak adlandırılmaktadır. Megane 3, Türkiye’de üretildiği için rakiplerine göre fiyatları da uygun. Ancak fiyatının uygun olması Megane 3’ü kötü bir otomobil yapmıyor. Rakiplerine göre aşağı kalmadığı gibi bazı özelliklerde üstünlükleri bile var.
Megane 2 ile pazarda istediği satış rakamlarına ulaşamayan, Renault 3. seri aracını mayıs 2009’da yollara çıkardı. Çıkarıldığı sene kullanıcı memnuniyeti anketinde 150 araba arasında 62. sırada yer aldı. Aslında bu rakam orta sınıf bir otomobil için kötü bir sıralama değil.

Megane 3 Performans ve Motor

Megane 3 dört farklı motor hacmiyle satışa çıkmıştır. bunlar 1.4 Turbo, 1.5 DCİ, 1.6, 1.6 turbo, 2.0 ve 2.0 turbo motor olanlarıdır.
1.4 turbo: 2010 – 2011 yıllarında arasında 3 kapılı hatchback olarka üretilmiştir. 6 ileri manuel şanzıman sahiptirler. 130 beygir, 205 Nm tork güç üretmektedir. Sportif ve basık bir görünüme sahiptir.
1.5 DCİ : Renault’un dizel motorlarının çok sağlam olduğu herkes tarafından bilinen bir şey. Zaten Mercedes gibi marka bu motorlar güvenilir olmasaydı, marka adını riske atmazdı değil mi ? 90 ve 100 beygirlik iki seçeneği vardır. 90 beygir olanları 200 Nm tork, 110 beygir olanları ise 240 Nm tork güç üretmektedir. Ayrıca manuel ve EDC (otomatik) şanzıman seçenekleri vardır.
1.6 atmosferik : Renault’un benzinli arabalarında kullandığı uzun yıllardır kullanılan motorudur. Sağlamlığını kanıtlamıştır. LPG ile en uyumlu Renault motorudur. 110 beygir, 151 Nm tork güç üretmektedir.
2.0 turbo: Daha çok hız sevenler için üretilmiş megane motorudur. 2.0 turbo beslemeli bir motora sahiptir. bu motor 265 beygir, 360 Nm tork güç üretmektedir. Yine bu motor seçeneğinde üretilen Megane 3’lerin hepsi 3 kapılı versiyonlardır.

Megane 3 Nasıl Bir Araba

En baz modelinde klima, abs, dört cam otomatiği, sürücü ve yolcu hava yastığı gibi özellikler bulunuyor. Megane 3 bir çok farklı donanım paketiyle piyasaya sürülmüştür.  Pirivilege ve Expression donanımları en full olanlarıdır.  Aracın ön tarafı açısından bir sıkıntı yok. Ön tarafta yolculuk edenler için geniş ve ferah bir ortam sunuyor. Saklama cepleri çok fazla. Ancak arka tarafı dışardan görüntüsüne rağmen oldukça dar. Özellikle tavanı çok basık ve sağ ve sol direkler içeriye doğru kavisli biçimde. Arka tarafa 3 kişi oturmak neredeyse imkansız. 2 kişi oturduğunuzda ise kenarlara fazla yaklaşamadığınızdan dolayı, birbirine çok yakın oturulmak zorunda kalınıyor.

Megane 3 Kullanıcı Yorumu

Benim kullandığı Megane 3, 1.5 DCİ 110 beygirlik olanlarındandı. Araba ile 2 günde yaklaşık 1000 km yol yaptım ve benim hoşuma gitti. Neyse şimdi birazda kullanım yorumuna gelelim. Arabayı çalıştırdığınızda motor sesini hiç içeriye almıyor desek yalan olmaz. Harika bir yalıtımı var. İlk olarak şehir içinde şöyle bir tura çıktım. Yokuşlarda EDC şanzıman hiç geri kaçırmadan çıkabildi. Vites geçişleri hiç hissedilmiyor. Ayrıca performans olarak oldukça iyi bir motor. Yakıtı da şehir içinde 6.0 litre, şehir dışında 4.5 litre olarak ölçtüm. Aracın süspansiyonları çok yumuşaktı. Engebeli yollarda aracın içerisindeki sarsıntı en minimum düzeyde diyebilirim. Uzun yolda çok hızlanması çok iyi. 150, 160 km/s gibi hızlara kolaylıkla çıkabiliyor. Ancak virajlarda yumuşak süspansiyonlarından dolayı fazla güven vermiyor. Yol tutuşunun orta seviyede olduğunu söyleyebilirim. İşçilik ve parça kalitesi oldukça iyi, yan ve ön göğüste yumuşak plastik bir kaplama kullanılmış. Öyle aman aman bir bagajı yok, ama zaten Hatchback arabaların bagaj kapasiteleri küçük oluyor.

Kronik sorunları var mı?

Aşağıda yazan sorunlar her arabada bulunacak diye bir şey yok. Ancak Megane 3’ler de en çok görülen arızalar sıralanmıştır.
  • Megane 3’ün ön kaputu keskin uçlara sahip. Yoldan sıçrayan çakıl, taş parçaları zamanla kaputun en ucunda boya atmalarına sebep oluyor. Bir süre sonrada paslanmalar başlıyor.
  • Kaportasıyla ilgili dikkat edilmesi gereken başka bir konu ise kapı ayarlarıdır. Aracın kapı ayarları çok çabuk bozulabilmektedir.
  • Kapı içlerindeki cam açma mekanizmalarından ses gelebiliyor. Almadan önce dikkat edilmesi gerekiyor.
  • Dizel motora sahip olduğu  için turbo desteği var. Turbo’dan yağ sızıntısı olabilir. Sızan yağ hava hortumlarıyla intercooler’a kadar gidebilir. Bu sebeple alınmadan turbo yağ kaçırıyor mu?
  • Ön takımları çok narin yapıya sahiptir. Çabuk arıza verebiliyorlar.
  • Salıncak burçları çok çabuk yırtılıyor

Megane 3 Alınır Mı?

Yazımızın başında belirttiğimiz gibi Megane 3 Türkiye’de üretildiği için rakiplerine göre daha uygun fiyata satılıyordu. Ancak şimdi gelin megane 3 ve rakiplerinin piyasasına bir göz atalım.
2013 model dizel otomatik Hatchback otomobilleri örnek alalım
Peugeot 308 : 70 – 75 bin lira
Volkswagen Golf : 110 – 130 bin lira
Seat Leon : 95 – 100 bin lira
Megane 3 : 65 – 70 bin lira 
Aralığında satılıyor. Yani tam bir fiyat / performans arabası olarak karşımıza çıkıyor. İkinci eli ne çok yavaş ne de çok hızlıdır. Bu araba ile Türkiye’nin hiç bir yerinde servis ve yedek parça sıkıntısı çekmezsiniz. Motor parçaları oldukça ucuzdur ve bol bulunur. Bana göre fiyatı ve sunduğu özellikler nedeniyle tercih edilebilecek bir otomobil.

Yorum Yazın