Peugeot 301 Nasıl Bir Araba? Kullanıcı Yorumu

Peugeot 301 Nasıl Bir Araba? Kullanıcı Yorumu

Peugeot’un 2012 yılında ucuz araba diye piyasaya sürdüğü 301 modelini uzun bir süre test etme fırsatı buldum.
Peugeot alt sınıfı için piyasada fazla yer edinmek için, 301 modelini Kasım 2012 yılında Türkiye’de satışa sundu. Rakipleri olan Renault Symbol, Hyundai Accent Blue, fiat Egea ve sadece bir kaç yerinde değişiklik olan ikiz kardeşi Citroen C-elysse’ydi.
301’in 3 silindirdi 1.2 motorlu versiyonları ilk piyasaya çıktığı zaman 29 bin lira gibi fiyatla satışa sunulmuştu. Ayrıca 1.6 HDİ ve 1.6 benzinli VTI motor seçeneklerine de sahip.
Benim kullandığım 301, 2018 model ve Allure paketi. Yani donanım olarak en üst versiyonu. Yazının başında belirttiğim gibi, bu aracın üretilip piyasaya sürülme amacı şirketler ve filo kiralama alanında pastadan pay alabilmek. Aracın içerisinde diğer rakipleriyle ortak olan şey işçilik ve malzeme kalitesinin düşük olması. Örneğin, ön tarafta ayak altında kalan halıfleks kaplama pedalların orada kesiliyor. bu da hoş bir görüntü sergilemiyor.


Araçta hız sabitleyici, esp, abs, dijital klima, 2 hava yastığı, gerçi görüş kamerası gibi donanımlar bulunuyor. Gerçi geri görüş kamerasının çözünürlüğü çok düşük ama yinede iş yapıyor. Peugeot 301 Allure Donanımı

Peugeot 301 Kullanıcı Yorumu

aracın içerisine oturduğunuzda ön göğüs ilk başta yüksek geliyor. Bana aynı bir VW passat’ı hatırlattı. Koltukları orta seviyede rahat. Döşeme olarak kumaş kullanılmış. Kontağı çevirip motoru çalıştırdığımda ses fazla geldi. İlk olarak şehir içinde biraz deneme fırsatı buldum. Aracın ara hızlanmaları veya yokuşlarda kalkışı çok seri. Yakıt olarak şehir içinde 7 litre yakıyor, şehir dışında ise 5 litre tüketiyor. Bu Peugeot 301’i şuan ülkemizde en az yakan dizel arabalar arasına sokuyor. Klimasının içeriyi soğutması bana çok başarılı geldi. Mesele 301’i kullanmadan, bir kaç saat önce Dacia Sandero Stepway işe test sürüşü yapmıştım. Stepway’e göre kliması oldukça daha güzel. Aracın içerisi çok geniş, arka diz mesafesi yeterli. Yani 1.80 boyunda 4 kişi sere serpe yolculuk eder. Bagajına zaten diyecek bir lafımız yok. Sınıfının en geniş bagaj hacmine sahip otomobillerinden bir tanesi.
Aracı biraz şehir dışı uzun yolda test edeyim dedim. 120 -130 kilometrelere kadar bir sorun yok. Ancak yol ve rüzgar sesini içeriye alıyor. Yalıtımı zayıf olmuş. Ama şöyle gaza abandığımda araba hiç gitmem demedi. HDI motorun kalitesini zaten biliyordum.

Bana göre 301’i diğer rakiplerinden ayıran en büyük özelliği, tasarımı. Şöyle uzaktan baktığınızda premium bir araba geliyormuş gibi görünüyor. Yol tutuşu orta seviyelerde.

Peugeot 301, uzun süre dünyanın farklı ülkelerinde denenerek piyasaya sürülmüş bir otomobil. Peugeot tarafından İspanya Vigo ve Çin fabrikalarında üretilmektedir. Türkiye’ye gelen 301’ler İspanya üretmi olanlardır. Aslında 301’in,Türkiye için üretildiğini söylesek yalan söylemiş olmayız. Çünkü, üretilen her 10, 301’den 4 tanesi Türiye’ye getiriliyor. Diğer 6 tanesi dünyanın farklı ülkelerinde satılıyor.

Daha önce Fiat Linea, Egea ve Hyudai Blue kullanmış birisi olarak söyleyim. Hiç birinin birbirine çok fazlalığı bulunmuyor.

Peugeot 301 Alınır Mı?

Peugeot, motorları oldukça sağlam ve yakıt ekonomisi çok düşük. 301 yukarıda saydığım arabalardan en az yakanı. Türkiye’de yedek parça ve servis sıkıntısı bulunmuyor. İkinci el piyasası oldukça sağlam.

Yorum Yazın