Rot Mili Nedir Rot Kolu Arızası Ve Çözümü

Rot Mili Nedir Rot Kolu Arızası Ve Çözümü

Rot mili, rot kolu olarak da malum, bir yönü direksiyon kutusuna bağlı, başka yönü da rot başına bağlı olan mafsallı bir parçadır. Genel anlamda şekil itibarı ile direksiyon kurusu doğrultusunda kısa pasolu, başka doğrultusunda rot başının amacıylae giremek amacıyla uzun pasolu vidaları bulunur.

ROT MİLİ NE İŞE YARAR?

Rot kolu direksiyon kutusu ile tekerleği birbirine bağlar, sağa ve sola dönme hareketi bu milin itme ve çekmesiyle olur.Milin eklem alanı dikey ve yatay hareketleri karşıladığı amacıyla süre amacıylade eklemda meydana gelen aşınmalar sebebiyle boşluklar oluşur. Bu boşluklar düşey ve yatay hareketler esnasında sertçe titreşim amacıyla de bulunmuş olduğu kovana vurmasına namacıyla olur ve hem konfor hem de güvenlik olarak hastalık vericidir.

ROT KOLUNUN ARIZA BELİRTİSİ NEDİR?

Bozulmuş olduğu zaman bilhassa çukurlarda arabanın ortasından ileriki şekilde sesler oluşur. Bu sesler daha oldukça lokurtu şeklindedir ve direksiyonda hissedilebilir. Hem de direksiyon sisteminde oldukça azca olsa da titreşim ve vuruntular hissedilebilir. İleri hallerde sağa ya da sola çekme, direksiyonda hafifçe boşluklar ve manevradan sonrasında geri toplayamama benzer biçimde haller oluşabilir. Rot kolu parça tutarları araç modeline gore değişmekle beraber yan sanayi 30 ile 60 lira arası orijinal ise 100 lira seviyesi fiyat aralığındadır.

ROT KOLU ARIZASI NASIL BELİRLENİR?

Arıza teşhisi amacıyla en iyi teknik bir levye ile kola kuvvet uygulayıp mafsalda boşluk olup olmadığına bakmaktır. Eğer mafsalda boşluk var ise rot kolunun değişiklik zamanı gelmiş anlama gelir. Bu prosedürü kendiniz yapamazsanız bir rot balansçıya danışmanızda yarar var. Genel anlamda rot ayarı icra eden işletmeler bozukluk belirlenmesi yaparlar.

ROT KOLU NASIL DEĞİŞTİRİLİR?

Rot kolu değişimi maalesef rot başı kadar yalın değil. Genel anlamda tamirciler karmaşık bir aletle yalınçe söküp taksa da yalın bir boru anahtarı ile kendiniz de sökebilirsiniz. İşe ilk olarak aracın bozukluklı tarafın bijonlarını gevşetmekle başlayın. Hemen sonra aracı kriko ile kaldırın. Bu aşamada arka lastiklerin minimum birisine takoz koymanızda yarar var. Çıkardığınız lastiği kesinlikle arabanın altına atın. Bu prosedür aracın altına yatacağınızdan tehlikelidir. Var ise 3 ayaklı durağan(durgun) kriko ya da yoksa aracın altını düşme tehlikesine karşı kesinlikle çökmeyecek bir nesne ile besleyin.

Buraya kadar her şey tamamsa ve güvenliği aldıysanız rot kafasını söküp aracın altına girin. Rot kafasını iyi mi sökeceğinizi şuradaki yazımızdan öğrenebilirsiniz. Şimdi, motor beşiğinde yer var ise oradan, yoksa direksiyonu sağa sola oynatarak kendinizi anahtar ya da boru anahtarını rot kolunun direksiyon kutusu ile birleştiği baş yönüne ileriki şekilde konumlandırın. Anahtarı çevirecek yer bulabildiyseniz küçük bir sökme hareketinden sonrasında gerisini elle çıkarabilirsiniz. Aslına bakarsanız genel olarak bu tarafın pasosu kısadır, 7-8 tur çevirince tamamiyle direksiyon kutusundan ayrılır.

Artık yeni parçayı söktüğünüzün tersine sıralamayla yerine takabilirsiniz. Bu prosedür esnasında direksiyon körüğünü de değiştirmenizi tavsiye ediyoruz.

ROT KOLU DEĞİŞİMİNDEN SONRA ROT AYARI GEREKİR Mİ?

Rot kolunun değişiminden sonrasında ayar gereklidir, her şeyi doğru uyguladıysanız rot ayarı amacıyla rot balansçıya gitmelisiniz. Rot ayarı yaptıktan sonrasında bundan sonrasında bu parça ile ilgili meydana getirecek bir şeyiniz bulunmuyor.

Yorum Yaz