Samanyolu Galaksisi Neden Bize Sürekli Göz Kırpıp Duruyor?

Ay Dünya’nın etrafında döner, Dünya Güneş’in etrafında döner ve Güneş – her şey ile beraber – tam merkezde oturan -Samanyolu Galaksisi kalbi Sagittarius A- süper kütleli bir kara delik etrafında döner. Buraya gelmeden çok önce başlayan bir dans, ancak bilim adamları, kara deliklerin nasıl çalıştığını, neden var olduklarını ve evrenin oluşumu hakkında bize ne öğretebileceklerini açıklayarak kayıp zamanı telafi etmek için ellerinden geleni yapıyorlar.

Şimdi, Şili’deki Avrupa Güney Gözlemevi tarafından işletilen Atacama Büyük Milimetre / Milimetre-Dizisi (ALMA) teleskopuyla veri elde eden araştırmacılar, Samanyolu Galaksisi kalbi -Sagittarius A noktasının- yakınında bulunan şaşırtıcı bir şeyi belgeledi. Görünüşe göre süper kütleli kara delik bizim yönümüzde yanıp sönüyor.

Astrofizik Dergi Mektupları’nda yayınlanan yeni bir makalede, araştırmacılar Sgr A * ‘dan gelen hızla titreyen ışık eğrileri gözlemlerini anlattılar. Kara deliklerin kendileri parlamaz veya ışık yaymazlar, o zaman ne olabilir?

Samanyolu Galaksisi – Sagittarius A

Bir bildiride baş yazar Yuhei Iwata “Sgr A * ‘nın bazen milimetre dalga boyunda parladığı biliniyor,” diyor. “Bu kez, ALMA kullanarak, Sgr A * ‘nın radyo dalgası şiddeti varyasyonunun 10 gün, günde 70 dakika yüksek kaliteli verilerini elde ettik. Sonra iki eğilim bulduk: 30 dakikalık tipik zaman skalasına sahip yarı periyodik varyasyonlar ve bir saatlik yavaş varyasyonlar. ”

Bilim adamlarının evrenimiz ve içindeki yerimiz hakkında yaptığı tüm keşifler için kara delikler hakkında hala çok az şey biliyoruz. Bu, özellikle görünür ışıkta görünmez olduklarını (yutma alışkanlıkları olduğunu) düşünmek anlaşılabilir bir şeydir ve göremediğiniz bir şeyi incelemek kolay değildir.

Bununla birlikte, kara deliklerin yerçekimi çekiminin yoğunluğundan dolayı, yavaşça yukarı doğru kaydırdıkları malzeme ile çevrelenme eğilimindedirler. Sıcak gazlar, toz ve enkaz, toplanma diski olarak bilinen kara deliğin etrafında bir hale oluşturur. Disk içindeki madde, ışığın hızına yaklaşan hızlarda hareket edebilir.

Titreşen emisyonların, diskin kara deliğe en yakın olan bir alandan kaynaklandığı düşünülmektedir. Hızlı hareket eden diskte oluşabilecek sıcak noktalar ve bilim adamları, kara delik yörüngesinde bize doğru hareket ettiklerinde bize “göz kırptığı” görünen bu sıcak noktalardan kaynaklanan emisyonlardır.

Araştırmacılar bir basın açıklamasında “Sıcak noktalar, diskte ve kara deliğin etrafında daire şeklinde, güçlü milimetre dalgaları yayarak oluşuyor” diye açıklıyor. “Einstein’ın özel görelilik teorisine göre, kaynak gözlemciye doğru ışık hızıyla karşılaştırılabilir bir hızla hareket ettiğinde emisyon büyük ölçüde artar.”

Kaynak

Yorum Yazın