Sedef Taşının Özellikleri ve Faydaları

Sedef taşı insanları üzerinde etkisini enerji ya da ısı yoluyla yapmaktadır. Birincisi insan enerjisi ve taşın enerjisi birleşerek açığa bir enerji çıkmaktadır. İkinci olarak taş insan vücudundaki ısıyla enerjisini açığa çıkararak etki etmektedir. İçinde birçok madde barındırmaktadır. Bu maddeler kalker, fosfor ve tuz gibi organik maddelerden oluşmaktadır.

Sedef Taşının Özellikleri

Sertlik 3 – 4
Özgül Ağırlık 2,60 – 2,78
Kimyasal Grubu Organik Bileşenler
Renk Sarı, Saydam, Yarı Saydam, Opak, Beyaz, İncimsi
Çakralar Tepe (Taç)
Çıkarıldığı yerler Denize yada okyanusa yakın tüm ülkelerde çıkarılmaktadır
  • Sedef, midye ve istiridye gibi canlıların kabuklarında olan sert bir yapıdır.
  • Eski dönemlerden beri kullanılmaktadır.
  • Eski medeniyetlerden Sümer, Çin ve Hindistan içinde değerli bir taştır.
  • Çin’de yaşayan insanlar, sedef taşının onlara şans, mutluluk, başarı getirdiğine inanırlar.
  • Denize ve okyanusa kıyısı olan her yerde bulunmaktadır.
  • Denizde ve karada oluşabilen nadir bir taştır. Karada fosilleşerek oluşmaktadır .
  • Amerika Birleşik Devletleri’nde oluşan tatlı su midyelerinden, Avrupa’da ise deniz salyangozlarından elde edilir.
  • Görünümü bakımından ışıltılı ve yanardöner bir taştır.
  • Takı ve süs eşyalarında kullanılmaktadır. Tespih, kolye, yüzük, bilezik yapılmaktadır. Ayrıca çeşitli objelerin üzerinde işlenerek süs eşyası yapılmaktadır. Bunlara örnek olarak Sedef kakmalı ayna, sehpa, sandık, tavla çeşitleri bulunmaktadır.
  • İnci’de istiridye içinde oluştuğu için sedefin bir diğer adı İnci Annesi (Mother of Pearl)’dir.
  • Mohs sertlik ölçüsüne göre 3-4 sertliğindedir.
  • Çok sert bir yapıda olmaması, ince yapılı olması onu kırılgan yapmaktadır. İşlenirken dikkatli olunmalıdır. Narin yapılıdır.
  • Türkler sedef işlemede çok ustadırlar. Ancak günümüzde sedefkarlıkla uğraşan çok az kişi kalmıştır.
  • Osmanlı devrinde ilk olarak Edirne’deki 2. Beyazıt Camisinin kapısında sedef taşının izlerini görmekteyiz. Balıkesir’de Zağanos Paşa Cami kapı kanatlarında sedef taşına rastlanmaktadır. Fatih Sultan Mehmet’in cenaze törenindeki tabutunun som sedef taşından yapılma olduğu anlatılmaktadır.
  • Altın, bağa, fildişi, kemik, gümüş sedefkarlıkta kullanılan en önemli malzemelerdendir.
  • Birçok deniz kabuğu içinden sedef özelliği olan deniz kabukları çok azdır. Olduğu yerler genelde inci taşının da çıkarıldığı alanlardır.
  • Minare denilen deniz kabuklarının bazılarında da Sedef özelliği bulunmaktadır.

Sedef Taşının Faydaları

Bebeklere faydalıdır

Bebeklerde gaz sıkıntısı en önemli sorunlardan biridir. Sedef taşının bebeklerde kullanıldığında özellikle bağırsaklara iyi gelmektedir. Bağırsaklarda biriken gazın vücuttan atılmasında yardımcı olmaktadır. Küçük kolye ya da bileklik olarak kullanılması önerilmektedir. Çocuğun vücut ısısıyla taşın enerjisi ortaya çıkarak etki gösterecektir.

Konsantrasyonu artırır

Sedef taşının konsantrasyon eksikliği yaşayan kişiler için kullanılması önerilmektedir. Zihni açarak konsantrasyonunuzu arttırır. Özellikle okul çağındaki çocukların konsantrasyon sorunu çözmek için bu taş önerilir. Aşırı stres iş hayatında dikkat dağınıklığına neden olmaktadır. Stres yönetimi ve dikkat dağınıklığına iyi gelmektedir. Vücuttaki kötü enerjiyi dışarıya atmaktadır.

Güç verir

Halsizlik sıkıntısı çeken insanlar için güç vericidir. Özellikle mevsimsel geçişlerde çoğu kişinin rahatsızlık duyduğu halsizlik için kullanılmalıdır. Hem fiziken bir kuvvet hem de ruhen bir kuvvet vermektedir. Duygularını kontrolünde de yardımcı olmaktadır. Depresyon, aşırı stres yönetimini kolaylaştırmaktadır. Depresyon döneminde kişinin iç dünyasınındaki negatif enerjiyi pozitif enerjiye çevirmektedir. Dışarıdan gelen negatifliklerden korumaktadır. Daha güçlü bir yapıya sahip olmanızı sağlar. Hayatta yaşadığınız her türlü zorlukların üstesinden gelmenizi sağlar.

Cesareti arttırır

Bazı girişimler için cesaret gerekebilir. Bazen insanlar için gerekli cesareti göstermek zor olabilir. Sedef taşı cesareti arttırmaktadır. Yapacaklarını daha kolaylıkla başarabilir. Örneğin hoşlandığın kıza sevdiğini söylemek istiyorsan ve bir türlü cesaret bulamıyorsan taş sana cesaret verecektir. Yeni bir iş girişiminde bulunacaksanız bu taş sayesinde daha hızlı karar verip daha hızlı atılım yapmanızı sağlayacaktır.

Baş dönmesine iyi gelir

Birçok insan yaşadığı stres, üzüntü ve endişeler yüzünden baş dönmesi yaşayabilir. Bu baş dönmesini en aza indirmek ya da engellemek amacıyla Sedef taşı kullanımı çok önemlidir. Özellikle aniden tansiyon düşmesi yaşayan insanlarda Sedef taşı önerilmektedir. Vertigo rahatsızlığı olan kişiler baş dönmesinden şikayetçilerdir. Bu taş o şikayetler en aza indirerek tedavi etmektedir.

Pozitif enerji verir

Enerjimizi kontrol etmek için taşlardan yardım almalıyız. Enerjimizin hep yüksek kalması için en kolay yolu taşa dokunmaktır. Eğer mümkünse kişi o taşı taşımalıdır. Evlerinizde pozitif enerjiyi yaymak amacıyla da kullanabilirsiniz. Bu sizi ev hayatında daha huzurlu, pozitif ve mutlu olmanıza yardımcı olacaktır. Dışarıdan gelen negatif enerjiden sizi korumaktır. Kişinin içindeki huzursuzluğu alarak iç huzura kavuşmanıza sağlar.

Daha akılcı ve analitik düşünmenize yardımcı olur

Akılcı ve analitik şekilde düşünme gücünüzü kuvvetlendirir. Bir problemi ya da sorunu tümden gelim yöntemiyle çözümlenmenize yardımcı olur. Karmaşık sorunları pratik bir şekilde çözemenizi sağlar. Bu taşı üzerinde taşıyan okul çağındaki çocukların analitik düşünce yetisi derslerinde zorlanmamalarını sağlamış, öğrendikleri bilgileri kolay kavramalarına yardımcı olmuştur. Sedef taşının bu yönü, akışını doğru bir şekilde kullanmanızda yardımcı olacaktır.

Dalak, böbrek, karaciğer ve mide rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır.

Taşların bir çok hastalığın iyileştirilmesinde kullanıldığı bilinen bir gerçektir. Sedef taşı ise dalak, böbrek, karaciğer ve mide hastalıklarına iyi gelmektedir. Saydığımız rahatsızlıklardan birine sahip olan insanlar taşı hangi hastalığın iyileşmesi için kullanıyorsa onun için niyet etmelidir. Örneğin; ben Sedef taşının böbrek rahatsızlığımı iyileştirmek için kullanıyorum deyip niyetini belirtmelidir.

Toksinleri atar

Toksinlerin vücudumuza birçok zararlı yanı bulunmaktadır. Vücuttaki toksinler, yorgunluk , sinirlilik, halsizlik, aşırı uyku hali, uykusuzluk ruhsal ve fiziksel sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Sedef taşı, bu zararlı toksinlerin vücuttan arınmada kullanılmaktadır.

Fiziksel gelişime yardımcı olur

Bebeklerde ve çocuklarda fiziksel gelişim çok önemlidir. Sağlıklı büyüyebilmesi açısından doğru uyaranların verilmesi gerekmektedir. Bu uyaranlardan bir tanesi de Sedef taşıdır. Her çocuk özel olsa da belli gelişimleri zamanında ve belli bir seyirde geliştirilebilmesi için taşın kullanımı çok önemlidir.

Kan yapıcı özelliği bulunmaktadır

Kansızlık insan hayatını olumsuz etkilemektedir. Kendini yorgun hisseder, kolay kolay ısınamaz, kilo kaybı yaşar bu gibi sıkıntıların geçirilmesi için taşın kullanımı çok önemlidir. Sedef taşının kan yapıcı özelliği bulunmaktadır. Vücuttaki hemoglobin oranının arttırmaya yardımcı olmaktadır.

Kemiklerinizi korur

Sedef taşını incelediğinizde dışı kemik rengi ve kemik yapısına benzemektedir. Kullanan kişinin kemik sağlığına iyi gelecektir. Kemikleri güçlendirir. Kemik erimesi gibi rahatsızlıkları önler ve tedavisinde kullanılmaktadır.

Cilt hastalıklarına iyi gelir

Birçok insan cilt hastalıklarından yakınmaktadır. Deri hastalıklarının iyileşmesi için taşın kullanılması deriyi iyileştirir.

Göz rahatsızlıklarına iyi gelmektedir

Göz hastalıkları tedavisinde kullanılır. Görme bozuklukları olan kişiler tarafından kullanıldığında gözlerinin numarasının ilerlemesinin daha yavaş seyredecektir. Geçmişte göz hastalıklarının tedavisinde kullanıldığının hatta gözleri görmeyen insanları iyileştirdiği rivayet edilmektedir.

Hiperaktiviteye iyi gelir

Aşırı hareketli yerinde duramayan çocukların tedavisinde kullanılmaktadır. Çocuğun içindeki bitmek bilmeyen enerjiyi dengeleyerek daha sakin olmasını sağlamaktadır. Hiperaktiviteden kaynaklı oluşan dikkat dağınıklığını oluşmaktadır. Bunun çözümünde de kullanılmaktadır.

Kalp ve damar sisteminin iyi çalışmasını sağlar

Kalp ve damar rahatsızlığı olanlar için önerilmektedir. Dolaşım sistemine iyi gelmektedir. Ayrıca kanın pıhtılaşmasını da sağlamaktadır. Ancak damar tıkanıklığı olan kişilerde sedef taşı önerilmemektedir. Aile geçmişinde kalp ve damar hastalıkları olan kişiler bu taşı kullanmaları tavsiye edilmektedir.

Sedef Taşı Nasıl Anlaşılır?

Sedef taşı görünümü bakımından elimize aldığımızda kolay bir şekilde fark edilmektedir. Gerçek ya da imitasyon olduğunu anlamak için birçok yöntem bulunmaktadır. Piyasada birçok imitasyonu bulunmaktadır. Genelde bu imitasyonlar normal taşların benzetilmek istenen taşın rengine boyanarak yapılmaktadır. Bunları anlamak için taşı ucundan kırarak anlaşılmaktadır. Kıramıyorsak sivri bir şey ile kazıyabiliriz. Bir başka yöntem ise taşı ısıtarak anlayabilirsiniz. Isıtma işlemine maruz kalan taş eğer imitasyon ise dışındaki boya eriyerek taşın kendisi ortaya çıkacaktır. Son olarak üniversitelerin biyoenerji veya arkeoloji bölümlerine götürerek test yaptırabilirsiniz.

Sedef Taşının Çeşitleri ve Renkleri

Taşın içindeki organik maddeler taşın renklerini etkilemektedir. İncimsi beyaz, beyazımsı, sarı, yarı saydam, saydam, opak renklerde olabilir. Ayrıca taşın içinde koyu beyaz damarlar bulunmaktadır.

Sedef taşı denizlerdeki kalker, fosfor ve tuz maddesinden oluşmaktadır. Bu özellikleri taşı çeşitlendirmiştir ve dört çeşide ayrılmıştır:

Beyaz Sedef Taşı

Düz beyaz renktedir ve çift kabuktan oluşmaktadır. Esas rengi beyaz olmasına rağmen gelen ışığa göre rengi alacalı bir hal alabilir. Gelen ışıkla beyaz renk, açık mavi, pembe, yeşil ve sarı renkleri taşın üzerinde gözlemlenmektedir.

Arusek Sedef Taşı

açık pembe, mavi ve yeşil tonlarında rastlanmaktadır. Tek kabuklu bir yapıya sahiptir.

Çöp Sedef Taşı

Daha koyu beyaz renkli, desenli bir yapıya sahiptir.

Taş Sedef Taşı

Beyaz Sedef taşına göre daha az parlak olan taştır. Bu Sedef Şam ve Eser-i İstanbul işlerinde çok fazla kullanılmıştır.

Çürük Sedef Taşı Taşı

Yeşil rengin hakim olduğu pul pul dökülen türdür.

Penez Sedef Taşı

Arusek sedefinin daha koyu renkli olanıdır.

Bu taşlarının dışında beyaz büyük inci yetiştiren bir çeşidi ve havi godviç (deniz kulağı ) diye geçen büyük salyangoz şeklinde kenarları delikli büyük sedef taşları da bulunmaktadır.

Sedef Taşı Nasıl Temizlenir?

Doğal taşlar etrafındaki enerjiyi alırlar ve yayarlar. Taşlar kullanılmadan önce enerjisinin muhakkak temizlenmesi gerekir. İnsanların yoğun olduğu ortamlarda bulunduğu için negatif enerjiyi üzerine çeker. Bir süre sonra bu negatif enerjiyi dışarıya yaymaya başlayacaktır. Bu negatif enerji size ve çevrenizdekilere zarar verebilir. Negatif enerjiden taşı arındırmak amacıyla temizlemek gerekir. Taşların üzerindeki enerjinin negatifliğini atarak pozitif enerjiye dönmesi gerekmektedir.

Sedef taşını çeşitli temizleme yöntemlerinden ilki, bir kabın içine yeteri kadar su koyup içine deniz tuzu dökmektir. Bu suda sedef taşını 24 saat bekletmeniz gerekmektedir. İkinci yöntem olarak bilindiği üzere toprak negatif enerjiyi çekmektedir. Sedef taşını toprağa gömüp bir 24 saat bekletmelisiniz. Bu süre dolduktan sonra topraktan çıkarıp akan su altında yıkamalısınız. Yıkandıktan sonra güneş altında kendi kendine kurumasını sağlamalısınız. Böylece taş temizlenmiş olacaktır.

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta taşı kullanacak kişinin dışında taşa kimsenin dokunmamasıdır. Taşların dışarıdaki kişilerin enerjisinden etkilenmektedir. Kullanacak kişi dışında kimse dokunduğunda onun enerjisini alır. Bu yüzden taş yeniden temizlenmelidir. Temizleme işlemi son olarak ada çayı yöntemiyle yapılmaktadır. Ada çayını kaynar su ile demlemelisiniz. Demleme işlemi bittikten sonra ada çayının soğumasını bekleyip soğuduktan sonra taşları bir gece bu suyun içinde bekletmelisiniz.

Yorum Yaz