Tork Nedir Nasıl Hesaplanır Beygir Gücü İle Tork Arasındaki Farklar

Tork Nedir Nasıl Hesaplanır Beygir Gücü İle Tork Arasındaki Farklar

Tork kuvveti ile beygir kuvveti arasındaki fark nedir? Torku yüksek otomobiller hangileri? Dizelde tork nedir? Hepsi bu yazımızda, detaylar amacıyla tıklayın!

Otomobil satın alırken karşınıza incelemeniz ihtiyaç duyulan pek oldukca özellik çıkar. Derin araştırma gerçeklştirmeyi seven kullanıcılar tüm teknik bilgileri yakından inceler. Bunlardan biri de otomobilin kuvvetinü etkileyen önemli özelliklerden i olan tork verisidir. Çoğu zaman beygir kuvveti ile karıştırılabilen tork kuvvetinü özetlemek gerekirse anlatmak gerek görülürse; otomobilin hareket yapabilmesi amacıyla motorundan tekerleklerine iletilen döndürme kuvvetidir, denebilir. Bir aracın çekiş kuvvetinin yüksek olması, tork kuvvetinin yüksek olması manasına gelir ve bu hal aracın oldukca ağır malzemeleri bile kolaylıkla taşıyabileceğini gösterir.

Tork nedir ve iyi mi hesaplamaları yapılır hususu son aşama detaylıdır. Öncelik ile belirtmek lazım olur ki, iletilen kuvvet kimi zaman “itme kuvveti”, kimi zaman da “dönme momenti” olarak adlandırılır. Newtonmetre birimiyle emare edilen bu kuvvet, araç tork değerleri tablosu üstünde Nm kısaltmasıyla gösterilir.

Döndürme kuvveti manasına gelen tork kuvveti, aracın motorunda yer edinen krank milinin bir dakika içersinde sağlamış olduğu dönüş sayısıdır. Bu dönüşlerin azca ya da oldukca sayıda olması, aracın haiz olacağı çekiş kuvvetinü belirler. Tüm bunlardan dolayı bir aracın çekişinin yüksek olması, tork kuvvetinin de yüksek bulunduğunu gösterir. Bu da aracın ağır maddeleri kolaylıkla çekebileceğini, taşıyabileceğini ifade eder. Bu sebeple kamyon, tır ya da traktör benzer biçimde vasıtaların tork kuvvetleri binek otomobillere gore daha yüksek olur.

Tork kuvveti devir dakika data kapasitesi ile beraber gösterilir, 2.500 d/dakikada -250 Nm tork benzer biçimde.

Dizelde tork nedir, ne farkı vardır?

Dizel vasıtalarda yer edinen motorların piston kolu, benzinle çalışan vasıtalardakinden daha uzun olur. Bu uzun kollar yüksek dönüş kuvveti sağladığından dizel motorlarda tork kuvveti daha çokdır. Bu hal, aracın yakıt kullanımının azca olmasında destek olan etkenlerden biridir.

Değişik bir yönden bakıldığında ise dizel motorlu vasıtaların daha kullanımı kolay bulunduğunu söylemek mümkündür. Şöyleki ki; bir dizel ve bir benzinli aracın aynı tork güçlerine haiz bulunmuş olduğu varsayıldığında dizel motor kuvveti daha düşük devirde sağlamış olduğu amacıyla kullanıcıya üstünlük sağlar. Örneğin araç yokuş çıkarken üçüncü viteste 2100 d/d’dayken dizel motorlu vasıtada gaza bastığınızda araç süratlenır. Fakat aynı pozisyonda benzinli motora haiz araç süratlenamaz ve düşük vitese almanız lazım olur. Dizel motorlu vasıtalar düşük devirlerde son aşama yüksek çekiş kuvveti sağlamış olduğu amacıyla ticari vasıtalarda sıkça tercih edilir.

Bazı dizel motorlu vasıtalarda devir dakika data kapasitesi tek bir kıymet değil bir Aralık olarak da verilebilir. Bu da o aracın anılan Aralıkta karalı bir tork gösterdiği manasına gelir.

Torku yüksek otomobiller hangileri

Günlük kullanım amacıyla tercih edilen arabaların tork ve beygir kuvveti değerleri genel anlamda birbirlerine yakın olarak üretilir. Fakat tır, kamyon benzer biçimde eşya taşınan ya da cip, SUV benzer biçimde engebeli zeminde kullanılacak vasıtaların tork seviyeleri daha yüksek olur. Örnek vermek gerek görülürse düzgüsel bir binek aracın tork kuvveti 180 Nm olarak üretilirken, bir cip ya da SUV modelinde bu sayı 1000’lere kadar çıkabilir.
Tork kuvveti ile beygir kuvveti arasındaki fark
Otomobil meraklıların sık sık karıştırdığı konulardan biri tork kuvveti ile beygir kuvvetinün değişik şeyler bulunduğudur. Tork kuvveti çekiş kuvveti olarak tanımlanabilirken, beygir kuvveti daha oldukca aracın süratiyle alakalıdir. Tork kuvvetinün ise hızlıca bir ilgisi yoktur. Örneğin, aynı beygir kuvvetine fakat değişik tork kuvvetine haiz iki araç halat ile bağlanarak birbirlerini çektiklerinde tork kuvveti oldukca olan ötekini çekmeyi başarır. Beygir kuvvetinün performansını aracın sürat göstergesi üstünden görmek mümkündür. Tork kuvvetinü görmek amacıylase aracın devir göstergesine bakmak lazım olur. Vasıta ne kadar azca devirde yüksek sürate çıkıyorsa, tork kuvveti o denli çokdır. Gene bu mevzuyla ilgili olarak, “1 tork kaç beygir” son aşama sıkça sorulan bir sorudur. Fakat örneklerden de anlaşılacağı suretiyle bu iki terim içinde birebir uygulanabilecek bir hesap teması yoktur.

Yorum Yazın