Trafik İşaret Ve Levhalarının Anlamları

Trafik İşaret Ve Levhalarının Anlamları

Trafik işaretleri, trafikte hem yayaları hem sürücüleri güvenliğini sağlamak amacıyla var. Kimisi anında her gün karşımıza çıkan ve bundan sonrasında anlamlarına aşina olduğumuz trafik işaretlerinin yanı sıra bir de enderen karşılaştığımız ve bu nedenden kaynaklı gördüğümüzde ne manaya yaklaştığını bilmediğimiz trafik işaretleri de mevcut. Fakat her trafik işaretinin bir manası bulunduğunu ve bu işaretlerin anlamlarını bilmemiz trafik güvenliği yönünden son aşama mühim. Ikimiz de bu durumun önemini vurgulamak adına, bir ihtimal halihazırda aşina olduğunuz kim bilir ilk kere göreceğiniz, Karayolları Genel Müdürlüğü doğrultusundan tespit edilen amaçlara hizmet eden tüm trafik işaretleri ve anlamlarını sizin amacıyla bir araya getirdik. Vatanımızda trafik işaretleri 5 ana kategoriye ayrılıyor:

1 – Çekince Uyarı İşaretleri

Bu yol işaretleri, sürücüleri ve yayaları mümkün tehlikelere karşı uyarma hedefi taşıyor. 52 değişik işaretten meydana gelen bu trafik işaretleri, yol ve çevre etkenlerine bağlı tehlikelere karşı uyarı hedefi taşıyor. Bu trafik işaretleri grubunda, viraj uyarı levhaları, daralan yol uyarı levhası, ana ve ikincil yol kavşaklarını gösteren levhalar, trenyolu geçitleri ve kavşak işaretleri başta olmak suretiyle yaya ve okul geçidi, hayvan çıkabilir ikazları şeklinde yol işaretleri de yer alır.

2 – Trafik Tanzim İşaretleri

Trafik tanzim işaretleri, yol güvenliğinin sağlanması amacını taşıyan trafik işaretleri grubunun adıdır. Bu trafik işaretleri grubu 69 değişik yol işaretini kapsar ve bunların içinde vasıtalar amacıyla maksimum genişlik, yükseklik ve ağırlık limitlerini bildiren tabelalar, mecburi yön gösteren yol işaretleri ve giriş ve dönüş kısıtlaması ve yasakları koyan tabelalar yer alır.

3 – Data İşaretleri

Bu trafik işaretleri, yayalara ve sürücülere yol ile ilgili data veren ve aynı vakitte yol üstündeki ve civarındaki yerleşim, data, konaklama vb. bölgeleri gösteren yol işaretleridir. Bu trafik işaretleri grubunda toplam 112 yol tabelası yer ediniyor. Bu data hedefli trafik işaretlerinin içersinde hız, gidiş geliş vb. hedefli şerit planlama tabelaları, il sınırı ve il sınırı bitişi, kavşaklar, kaplamalar ve refüjlerde yer edinen yön data kapasitesi sahibi olan tabelalar ve hastane, kafeterya, otel, akaryakıt istasyonu, kamp yeri, durak vb. konaklama alanlarını gösteren yol işaretleri yer alır.

4 – Durma ve Park Etme İşaretleri

Bu trafik işaretleri adı üstünde yol üstünde nerede durup duramayacağınızı ya da nerede park edip edemeyeceğinizi gösteren yol tabelalarıdır. Bu trafik işaretleri grubunda toplam 10 yol işareti bulunur. Bu gruptaki yol işaretlerinin amacı, sürücülere nerelerde hangi amaç ve şekilde park edileceğini ve nerelerde park edilemeyeceğini göstermektir.

5 – Yeni Standart Trafik İşaretleri

Bu trafik işaretleri, gündelik hayatta duyulan yeni gereksinimleri karşılamak amacıyla hazırlanan yol işaretleridir. Bu yol işaretleri grubu, daha önceki gruplarda da rastlanabilen trafik sıkışıklığı, tramvay hattı ile meydana gelen kavşak, okul bölgesi azami sürat sınırı, yayalar ve bisikletliler doğrultusundan kullanılabilen yol, yayalar ve bisikletliler amacıyla ayrı ayrı kullanılabilen yol, girişi olmayan yol kavşağı, kavşak içi yön levhası (metro), ileri tek yönlü yol, rampalı yaya üst geçidi, iki yönlü trafik, yaya öncelikli yol, istasyon, tramvay durağı, sanayi bölgesi, trafik elektronik denetleme, kapalı park yeri, park yeri (metrodan yararlanacaklar amacıyla), park yeri (tramvaydan yararlanacaklar amacıyla), ağaç engeli, araç çekilir, iki yönlü trafik, araç çıkabilir ve yüksek stres hattı yol tabelaları ile toplan 26 trafik işaretinden oluşur.

Trafik işaretlerinin amacı, hem sürücü hem de yayaları korurken yol düzenini ve akıcılığını sağlamaktır. Bu bakımdan tüm sürücü ve lüzumlu halde yayalar doğrultusundan yol işaretlerine uyulması son aşama önemlidir. Trafik işaretleri bu görevlerini her gün, günün her saati ve her türlü natural koşul altında gerçekleştirebilmek amacıyla belli standartlarda olmalıdır. Trafik işaretlerinin yer almış olduğu tabelalar kolaylıkla görülebilmesi amacıyla belli boyutlarda ve gerek görülürse fosforlu olarak hazırlanmış olur. Darbelere ve sıkıntılı doğa şartlarına sağlam olması ihtiyaç duyulan yol tabelalarının renklerinin de ilgi çekici olması yönünden canlı olmalıdır. Trafik işaretleri bizlerin yaşamını güvenlik altına alıp kolaylaştırma suretiyle kullanımda olduğundan, bizlere –sürücü ve yayalar- de onları öneme alabilmek ve onlara uymak düşüyor. Aman diyelim, hem kendi güvenliğiniz hem çevrenizin güvenliği yönünden trafik işaretlerine uymamazlık etmeyin.

Yorum Yaz