Türkiye’de Gökyüzünde Patlayan Bir Meteor Görüldü

27 Mayıs Çarşamba akşamı bir meteor, Türkiye’mizin kuzey sakinlerine muhteşem bir ışık gösterisi yaptı. Sosyal medyadaki videolar, gök gürültülü bir patlama ile havada patlamadan önce gökyüzünde bir göktaşı gibi görünen şeyleri gösteriyor.

Türk haber sitesi Daily Sabah -Sabah gazetesinin İngilizce hâli-, Artvin, Erzurum, Sivas, Tunceli ve Ardahan dahil olmak üzere yerel saatle 20:30’da birçok ilde “ışık topu” göründüğünü bildirdi. Sosyal medya videoları da Erzincan ve Trabzon’dan görüldüğü gibi ateş topunu gösteriyor.

Birden fazla açıdan filme alınan, nesnenin önemli bir yükseklikte patladığını açıkça gösteren inanılmaz bir manzara. Nesnenin bir meteor olduğu henüz doğrulanmadı. Ancak haberin kaynağı Hürriyet gazetesi, meteorologların bunu bir “meteor yağmuru” ndan beklediğimiz gibi değerlendirdiğini bildirdi.

Ek olarak, bu davranış Dünya atmosferine girme talihsizliğine sahip uzay kayaları ile son derece tutarlıdır. Çünkü gezegenimizin atmosferine ulaşan çoğu göktaşı aslında onu yere indirmiyor. Havada idam ediyor.

Aslında sürekli olarak uzay kayalarının bombardımanı altındayız. Milyonlarca göktaşı ve mikrometrenin Dünya atmosferine her gün girdiği tahmin edilmektedir. Bunların çoğu kum boyutu ve bezelye boyutu arasında küçüktür ve var olduklarını bile bilmeden yanarlar.

Her yıl çok daha az sayıda büyük olan gelir ve bunlar genellikle tespit ettiğimiz göktaşlarıdır. Birçoğu, gökyüzünde Türkiye’yi aydınlatan nesne gibi bolit (bolide) adı verilen muhteşem ateş toplarına dönüşüyor.

Korkmayın, Bu Meteor Her Yıl 25 Kere Bizi Ziyarete Geliyor

NASA’nın ateş topu veritabanı, 1988’den beri 822 adet bu tür bolit kaydetti. Bu veriler de yılda ortalama 25 civarında gelmekte olup, dünyaya rastgele dağıldığını gösterir. Dünya yüzeyinin çoğu su olduğundan – yaklaşık yüzde 71 – sular, meteorların çoğunun patladığı yerdir.

Gökyüzünde uzay kayalarının neden patladığının arkasındaki mekanizmadan hala tam olarak emin değiliz. Ancak bilim adamları bunun atmosferin kalınlığı ile ilgili olduğunu düşünüyor. Kaya gökyüzüne doğru düşerken, önündeki hava basıncı artar.

Bu hava basıncı modeline göre, bu birikme, yüksek basınçlı havanın cisimdeki küçük gözeneklerden ve çatlaklardan sızmasına neden olur. Buna karşılık, kaya içindeki iç basıncı arttırır, bu da havada birkaç on metreyi muhteşem bir şekilde patlatmasına neden olur ve aşağıdaki zemine daha küçük döküntüler yağar.

Bunun oldukça tehlikeli olacağını düşünüyor olabilirsiniz. Ama ilginç bir şekilde, göktaşlarıyla -bilinene, kayıtlara göre- hiç kimse vurulmadı.

Irak Süleymaniye’deki bir bolitin kayıtları ve vaktin Osmanlı padişahı II.Abdülhamid ile yapılmış mektuplaşmalara dayanarak, bir göktaşı vakası ile ölmüş olabilecek bir kişi bulundu. Bu keşif -kesin olmamak ile birlikte- göktaşının sebep olduğu tek ölüm kanıtıdır. Şu haberimizde daha ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Çarşamba gecesi gökyüzümüzü aydınlatan ateş topunun gerçekten bir meteor olup olmadığı konusunda yetkililerden açıklama bekliyoruz. Ancak kesinlikle bir meteor profiline uyuyor.

Kaynak

Yorum Yaz