Yüz Felcine Hangi Bölüm Bakar?

Yüz felci, sinirsel hasarlara bağlı olarak oluşur ve yüzde mimik hareketlerini yaparken zorlanmaya neden olur. Kaslar işlevlerini kaybeder ve sarkık bir görünüme neden olur. Yüzünüze çok fazla soğuk aldığınızda, fasiyal sinirde iltihaplanma olduğunda, kafa travması yaşadığınızda, inme ve baş-boyun tümörlerinden kaynaklı meydana gelebilir. Fasiyal sinir liflerine beyinden uyarı gelir ve hasar geldiği zaman felce neden olur.

Yüz felci aniden ortaya çıkabileceği gibi zamanla da kendini gösterebilir. En yaygın nedeni Bell paralizisidir. Bu durum yüzün sadece bir tarafındaki kasları etkiler ve nedeni olmadan meydana gelebilir. Bu durum 6 ay içerisinde düzelecektir. İnme indiği zamanda yüz felci geçirirsiniz. Bu durum beynin hasar görmesi sonucu veya oksijen yetersizliği de yüz felcine neden olabilir. Göz kırpmayı engeller, yeme ve içmede zorluk yaşamanıza, aşırı salya tüketimine, konuşma bozukluğuna, değişmiş tat duygusuna ve kulakta aşırı duyarlılığına neden olur. Dengesizlik, görme problemi, güçsüzlük gibi belirtiler ile kendini belli eder ve böyle bir anda hemen 112’yi aramakta fayda vardır.

Bu rahatsızlık için bölümüne başvurabilirsiniz. Ciddi ve kalıcı hasarlara yol açabileceği için mutlaka felç geçirdiği anlaşıldığı an doktora gidilmelidir. Doktor muayene esnasında kaş kaldırma, göz kırpma, gülümseme, kaşları çatma gibi mimikler yaparak hastanın hareketlerini ölçmeye çalışır. Daha sonra kasları ve onları kontrol eden sinirleri inceleyen elektromiyografi testi yaptırır. MRG ve BT gibi görüntüleme testleri ve kan tahlili de istenir. Bu testler yardımı ile teşhis konulmaya çalışılır. Doktor hastanın yaşını, kullandığı ilaçları da soracaktır.Tüm bulgulara bağlı olarak da tedaviye başlanacaktır.

Eğer Bell paralizisi yüzünden yüz felci meydana geldiyse muhtemelen kendiliğinden iyileşecektir. Bunun yanında prednizon gibi steroidlerin ve antiviral ilaçların ağız yoluyla alınması da iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Tamamen kapanmayan göz kapakları ve yarım gülüş görünümü için plastik cerrahiden yardım alınabilir. Bu rahatsızlık en çok gözü etkilemektedir. Göz kapağının tamamen kapanmasını engeller ve korneanın kurumasına neden olabilir. Bu yüzden hasta mutlaka tedavi sürecindeyken yapay gözyaşı kullanmalıdır. Hasarlı sinirleri onarmak için ameliyat da yapılabilir.

Yorum Yazın