Araç KM Sorgulama Ve Muayene Sorgulama

Araç KM Sorgulama Ve Muayene Sorgulama

İkinci el otomobil almadan evvelce kilometre sorgulama iyi mi yapılır? Kilometrenin orijinal olup olmadığını kavramak ve sorgulama amacıyla tıklayın!

İkinci el otomobil alacak sürücülerin kafasında kırk sual dolanırken bunlardan en muhimi aracın hasar durumu, diğeri de otomobilin araç kilometresidir. İkinci el araç sahibi olacaklar amacıyla yaşamsal bir sual olan araç km sorgulama işlemleri PTT’nin HGS mobil programsı, yetki sahibi servisler ve eksperler aracılığı ile yapılabiliyor. Bunların yanı sıra telefondan gönderilecek bir SMS de araç kilometre sorgulama işlemlerinde başvurulacak bir başka yöntem.

Teknoloji, bugünümüzde yalnızca otomobillerin daha üst civarlara taşınmasında etkili olmakla kalmıyor; otomobiller ile ilgili sürücülerin şüphelerini gidermelerini sağlayacak destek programlar ya da programların yazılmasını da sağlıyor. Bu programlardan biri Ulaştırma Denizcilik ve Iletişim Bakanlığı’na bağlı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü’nün veri tabanı kullanarak hazırlanan PTT’nin mobil programsı. Bu program vasıtası ile bir otomobilin kaç kilometrede bulunmuş olduğu sorgulanabilir.

Vasıta kilometre düşürme

İkinci elde araç km düşürme sahtekarlığının son aşama vakitgelen bulunmuş olduğu biliniyor. Bu hususta son aşama ilgili olmakta yarar var. Zira modeline ve yaşına oranla çoksıyla kilometre yapmış vasıtalarda satıcılar bu tekniğe sık sık başvuruyor. Mesela analog kilometre sayaçlarına bazı aparatlarla söze girmek ediliyor. Yanı sıra dijital göstergesi olan sayaçlarda da teknolojiye başvuruluyor. Bilgisayarlara yüklenen belli başlı programlar ile vasıtaların beynine bağlanılabiliyor ve arkasından kilometre sayacı sıfırlanıyor. Analog ya da dijital fark etmeksizin bu sıfırlama yöntemlerini kavramak amacıyla yalnızca birazcık ilgili olmak gerekiyor. Dikkat edilecek hususlar ise şunlar:

· Otomobilin muayeneye girmiş olduğu kayıtların tümünü denetim etmek,
· Aracın servis geçmişine ve eski satmaca verilerine haiz olmak,
· Otomobili almadan evvelce yetki sahibi servise götürmek ve eksper yaptırmak.

Eğer alabilmek istediğiniz aracın kilometre sayaçları ile oynanmış ise bu adımlardan birisinde kesinlikle bir açık olacaktır. Sonuncu adımda, kısaca eksperde, yapılacak denetimler arkasından aracın kilometre geçmişi aşağı yukarı olarak meydana çıkacaktır. Piyasada daha oldukça dizel otomobillerin kilometrelerinin değiştirilmiş olduğu biliniyor. Eğer tercihiniz dizel motorlu bir araç olacaksa bu adımlara ilgi etmeniz önemli. Araçların kilometresini düşürmek amacıyla oldukça cüzi tutarlar ödeyen bazı satıcılar, eğer otomobiller genç ve yüksek kilometreli ise yapmış olduğu farklılık vasıtası ile 4.000 – 8.000 TL benzer biçimde bir fiyat aralığında haksız bir kazanç elde etmiş oluyor.

Otomobil kilometresi önemli mi?

Bu bozukluğun yanıtı şahıstan şahsa farklılık gösterse de nerdeyse asla kullanılmamış ve uzun zaman garajda trafiğe çıkacağı günü bekleyerek parçaları çürümeye yüz tutmuş bir aracı alabilmek, daha oldukça kilometre yapmış fakat daha iyi bir haldeki otomobili alabilmektan daha riskli olabilir. Bu aşamada otomobilin parçalarındaki yorgunluğun, kilometreye oranla daha oldukça harcama çıkarabileceğini belirtmekte yarar var.

Aracın yapmış olduğu kilometre kadar senelik rutin denetimlerine de ilgi etmek gerekiyor. Rutin denetimleri derli toplu yapılmamış bir araç da kullanıcısına gelecekte daha büyük harcamalar çıkarabiliyor. Yanı sıra, kimi sürücüler otomobillerini satacakları sebebi öne sürülerek vasıtaların son denetimlerinin ve bakımlarını yaptırmıyor. Dolayısıyla da otomobilin yeni sahibi, birkaç bin kilometre sonrasında otomobilin yeni problemleri ile karşılaşabiliyor.En sonucunda aracın kilometresinden ya da yaşından evvelce, rutin denetimlerinin yapılıp yapılmamış olması daha önemli. Geçtiğimiz senelerde buna pek ilgi etmeyen ve evvelceliği aracın kilometresi olan sürücüler son senelerde bilinçlendi ve ikinci el otomobilde rutin bakım ve denetimleri yapılmış ve özenle bakılmış otomobillere yönelmeye başladı. İkinci el otomobil sahibi olmadan evvelce kesinlikle bir eksper ve servis denetimünden geçirmek, otomobilin geçmişine ilişkin verilere hakim olmak, yapacaklarınız sıralamasında ilk sıralarda bulunmalı.

 

Yorum Yaz