İshal İçin Hangi Doktora Gidilir?

Özellikle yaz aylarında sıklaşan ve bulaşıcı olan ishal, dışkının sıvı bir halde gelmesi durumudur. Bağırsağın normal çalışma dengesinin bozulması daha cıvık bir dışkı çıkmasına neden olur. Günde 3 defadan fazla sıvı dışkılama yapılıyorsa, bu durum ishaldir. İshalin çok ağır olduğu durumlarda 13-14 litre sıvı kaybedilir ve bu çok ciddi rahatsızlanmalara neden olabilir. Sürekli tuvalete gitme isteğine neden olur ve beraberinde büyük tuvaleti tutamama, susuzluk, bulantı, halsizlik getirir. Karın bölgesindeki gaz şikayeti de ishalin en büyük belirtilerinden biridir.

İshal birinden bulaşabileceği gibi tüketilen besinlerden, üşütmeden dolayı da olabilir. Yani çevresel faktörler daha çok etkilemektedir. Farklı seviyelerde olabilir. Eğer hafif bir ishal ise evde geçirmek de mümkündür. Her sık tuvalete gitme ishal olarak adlandırılmamalıdır. İshalde dışkının sıvı da olması gerekmektedir. Yüksek ateşe de neden olabilir. Bu durum genelde enfeksiyon nedeniyle ishal olunduğu zaman ortaya çıkar. Gastroenterit olarak bilinen ishal seviyesi, dışarıda fazla bekletilmiş besinleri tüketmek nedeniyle olur. Norwalk, Astro virüsleri antibiyotik ile tedavi edilmezken Campylobacter, Salmonella, Shigella ve Escherichia coli gibi virüsler ilaçla kontrol altına alınabilir.

İshal için gidilmelidir. Fakat bu bölüm gittiğiniz hastanede yoksa de başvurabilirsiniz. Doktor son zamanlarda yediğiniz, size dokunabilecek besinler olup olmadığını sorar. Bulantı, ateş, baş dönmesi, susuzluk, karında ağrı gibi belirtilerin olup olmadığını araştırır, kan ve idrar testleri ister. Bu rahatsızlık çok büyük bir risk taşımadığı gibi eğer çok uzun sürerse ve dışkı kanlı gelmeye başlarsa hemen doktora gidilmelidir.

Eğer hafif bir ishal geçiriyorsanız 1 litre kaynamış suya 1 çorba kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karbonat eklenir, karıştırılır ve sık aralıklarla içilir. Eğer ateşli bir ishal varsa ve uzun sürdüyse (24 saati geçtiyse) damar yolu ile sıvı ve elektrolit takviyesi  yapılmalıdır. Ayrıca dışkı incelemesi de yapılmalıdır. Rahatsızlık döneminde yağlı ve lifli besinlerden uzak durmak gerekmektedir. Çorba, haşlama, püre, makarna ve pirinç ishale iyi gelen besinler arasındadır.

Yorum Yaz