EBD (Electronic Brake Distribution) Nedir? Nasıl Çalışır ?

EBD (Electronic Brake Distribution) Nedir? Nasıl Çalışır ?

Çoğumuz ABS ve EBD sistemlerini beraber kesinlikle anmışızdır ya da bir yerlerde karşımıza çıkmıştır. Aklımıza acaba bu iki sistemde aynı işe mi yarıyor diye bir sual gelebilir. Esasında bu düşünce bir bakıma hatalı değildir. Şu sebeple bu iki sistem ortaklaşa vazife yaparlar. Esasında temel olarak ikisi de birbirlerine destek olmak suretiyle tasarlanmış sistemlerdir. Bu sistemler anında anında aynı parçaları ortaklaşa kullanırlar.(ECU, sensörler vb)

 

EBD fren sistemi EBD, kısaca Electronic Brake Force Distribution olarak tanınan sistem Türkçe’de Elektronik Fren Kuvveti Dağıtım Sistemi olarak bilinmektedir. Bu düzenin evvelcelikli hedefi hem ön hem arka tekerlekler içinde meydana gelen fren gücüni düzenlemek ve dengeli olarak her iki kısmada iletmektir. Birazcık daha çeşitli olarak ifade etmek istersem; aracımızla hareket halindeyken frene bastığımızda araca ileriye doğru bir kuvvet uygulanır. Bu kuvvet ise süspansiyon sistemi üzerine de etki eder ve aracın ön alanı yere doğru yaklaşır. Peşinden ise aracın arka alanı ise ön alanın tam tersine havaya doğru kalkar.

EBD sistemi Aracımızla giderken yaptığımız frenleme ne kadar kuvvetli olursa ön ve arka tekerlekler arasındaki bu meydana getirilen kuvvet de o derecede değişik olacaktır. Bu kuvvet farkı eski dönem araçlarda daha belirgindir ve bu sisteme haiz olmayan tüm araçlarda bu kuvvet arasındaki dengesizlikler daha tesirlidir. Bu sisteme haiz olmayan bir vasıtada frenin uyguladığı tazyik her iki aksa aynı oranda paylaştırılmasından kaynaklı arka tekerler, üzerilerinde mevcud düşük yük sebebiyle ön frenlerden daha evvelce döneme girerek kızaklama hayata geçirmeye başlayacaktır.

EBD Burada ise EBD istemi döneme girerek, bu dengesiz olarak meydana getirilen gücü eşit olarak hem ön hem de arka akslara dağıtır. Kısacası, sert fren halinde ön aksa daha fazlaca arka aksa daha azca fren gücü yollamaktadır. Bu dengesizliğin giderilerek kızaklama ve kaydırma yapma mümkünlülüğü azaltılmış olur. İşte öyleyse daha güvenilir bir frenleme gerçekleştirmeyi sağlar.

Yorum Yaz