Gürcistan’dan Otomobil Getirmek Yasal Mı Nasıl Getirilir?

Gürcistan’dan Otomobil Getirmek Yasal Mı Nasıl Getirilir?

Gürcistan’dan otomobil satın almak şüphesiz son zamanların en oldukca dört gözle beklenen mevzularından bir tanesi. Bilinmiş olduğu suretiyle devletimizde otomobillere uygulanan ciddi bir vergi söz mevzusu. Bilhassa de 1600cc üstü araçlar için, gerek satın alırken gerekse de senelik olarak ciddi bir oranda vergi ödemeniz gerekmekte. Hal bu şekilde olunca birçok şahıs vergisiz olarak otomobil almanın ve kullanmanın yollarını arıyor. Bu yöntemlerden bir tanesi ve şu sıralar en popüleri de şüphesiz Gürcistan’dan otomobil satın almak diyebiliriz. Ikimiz de oldukca dört gözle beklenen bu mevzuyu araştırmalarımız sonunda sizlere izah etmeye çalışacağız. Takipçilerimizin eklemek istedikleri noktalar var ise kesinlikle bekliyoruz.

Ilk olarak Türkiye’ye vasıta getirtebileceğini söyleyen kişilerin, Gürcistan’da satılan araçlarını ve fiyatlarını inceleyelim.

Tablomuzdaki fiyatlar Türkiye’ye vasıta getirebileceğini belirten kişilerin belirttiği fiyatlar. Biz bu araçların Gürcistan piyasasındaki fiyatlarını da merak ettik ve araştırdık. Gürcistan piyasasında emsal ikinci el araçların, yukarıdaki listedeki fiyatlarının yarısından birazcık pahalıya listelendiğini gördük. Araya %10 civarında pazarlık oranı da koyarsak araçların normalde yarı fiyatına satıldıklarını söyleyebiliriz. (www.autopapa.com ve www.myauto.ge sitelerinden ikinci el vasıta ilanlarına bakılabilir.)

Peki bu araçlar niçin bu kadar ucuz?

Listemizdeki markalara birazcık göz gezdirince büyük çoğunluğunun Alman markaları bulunduğunu görülebilir. Ikimiz de bu tabloyu hazırlarken en fazla BMW ve Mercedes-Benz marka araçlarla, ondan sonrasında da Audi ve VW marka araçlarla karşılaştığımızı belirtmeden geçmeyelim. Bunun esas sebebi ise Almanya’nın dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden biri olması altında yatıyor. Almanya’da şahıs başı düşen gelirin de yüksekliği ile, ciddi bir otomobil satışı ve fiyat rekabeti var. Ek olarak ülkenin her tarafına yayılmış kimi yerlerinde hız sınırı olmayan otobanlar dolayısıyla yüksek kilometredeki araçlar sonucu ikinci el piyasasında otomobil tutarları oldukca düşebiliyor. Doğrusu yüksek vergiler sebebiyle devletimizde 10-15 yaşındaki ikinci el araçlar 25.000-30.000TL ve üstü bedellerle tıpkı emlak şeklinde fiyatlanırken, Almanya’da otomobillerin ülkemizdeki cep telefonları şeklinde yıl ve kullanımla doğru orantılı olarak düşerek fiyatlandığını, 7-10 senelik araçların artık eskidiğini ve tercih edilmediğini rahatça söyleyebiliriz.
Mevzumuza dönecek olursak; Almanya’da artık tercih edilmeyen, yaşı 7-10 yaş içinde 150.000km’yi geçmiş (kim bilir km’si düşürülmüş), uzun soluklu yüksek devirli kullanım sonucu motoru yorulmuş, bakımlarının yapılıp yapılmadığı bilinemeyen bu araçlar Avrupa Birliği’nin gelir düzeyi daha düşük olan ülkelerine Almanya fiyatının ortalama iki katına satılıyor. Tahmin edersiniz ki bu ülkelerden biri de Gürcistan. Bu araçlar Gürcistan’ın peşinden da üçüncü dünya ülkeleri diye tabir edilen, alım gücü daha da düşük ülkelere de tekrardan satılmakta.
Kısacası Gürcistan’daki araçların kaynağını ve niçin bu kadar ucuz olduklarını öğrenmiş olduk. Şimdi Gürcistan’dan vasıta alıp Türkiye’de kullanıp, Gürcistan’a yeniden götürmeyi üç ana başlık halinde inceleyelim.

Gürcistan’dan Kendi Üzerinize Otomobil Almak

Gürcistan’dan üzerinize vasıta alabilmeniz için ilk olarak Gürcistan’da oturma ve emek verme izninizin olması gerekmekte. Oturma ve emek verme iznini alabilmek için ya orada bir iş kurup istihdam sağlamanız ya da bir firmanın mensubu olarak çalışmaya başlamanız ve bundan sonrasında da “Hakkaniyet Evi”ne lüzumlu kanıtlar ile başvurmanız lazım. Buna karşın Gürcistan’daki galeriler parasını veren her insana aracı satma eğilimindeler. Doğrusu aracı Türkiye’ye sokmayacak olsanız bile Gürcistan’da yasal olarak vasıta sahibi olamazsınız.
Sadece bir halde orada vasıta sahibi oldunuz ve aracı Türkiye’ye getirmek istiyorsunuz. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına gore eğer 185 gün yurtdışında ikame eden bir Türk vatandaşı iseniz yanınızda kendi aracınızı getirebiliyor ve 2 yıl süresince kullanabiliyorsunuz. Buna da geçici ithalat denmekte zira iki yıl sonunda o aracı yurt dışına çıkartmanız gerekiyor. Netice olarak oturma ve emek verme izni ile 185 gün Gürcistan’da kalmışsanız, ne aracı alırken ne de Türkiye’ye sokarken mevcut yasalar itibariyle 2 yıl süresince herhangi bir sorun yaşamazsınız.

 Fakat o şekilde düşünüyoruz ki;

bu yazıyı okuyan bir çok kişinin aklında “Günü birlik Gürcistan’a gidip, “bir halde” aracı alıp ülke içine sokmak mümkün mü?”, diye bir sual oluşmuştur. Baştan uyarmakta yarar var, “bir halde” bu işi yaptığını iddia eden kişiler yasal olarak bu işi yapmıyorlar ve bu işe siz de ortak olduğunuz için resmi belgede sahtecilik, nitelikli dolandırıcılık, vergi kaçırmak suçlarından dava edilmeniz ve ceza almanız işten bile değil.
Aracın ruhsatını Gürcistan’da orada oturma ve çalışma izniniz olmadan yaptırmanın yolu olarak yazımızda “bir şekilde” ifadesini kullandık. Şimdi de bu mevzuyu açalım ve bunun için iki değişik yöntem kullanılıyor.
Birincisi; Gürcistan ile ülkemiz arasındaki anlaşmadan dolayı nüfus cüzdanınızla giriş çıkış yapabilmektesiniz. Aracı satın alacağınız yer bunu bildiği için size pasaportunuzu kendilerine vermenizi ve 185 gün içinde geri dönerek oturma ve çalışma iznine başvurmanızı isteyebilirler. Doğal olarak bu durumda da Hakkaniyet Evine iş sözleşmeniz şeklinde oturduğunuzu ve çalışacağınızı kanıtlar özellikte belgeler sunmanız gerekmekte.
İkincisi; Gürcistan’da 35.000 Dolar üstü gayrimenkul satın alınması durumunda geçici oturma iznine haiz olabiliyorsunuz. Sadece 35.000 Doları kel ilgi bir ülkeye bağlayıp, satın alınacak araçta 30.000-40.000TL avantaj sağlamaya çalışmak da bizlere pek mantıklı gelmiyor.

Otomobili Türkiye’ye Getirme

Araştırmalarımız sonucunda Türkiye’ye Gürcistan üstünden yasa dışı bir halde vergisiz vasıta sokmanın bu kişiler tarafınca kullanılagelen iki değişik yöntemi bulunduğunu öğrendik.

1. Vekalet Yöntemi

Oturma ve emek verme izniniz olmadan, Gürcistan’da bir aracı beğendiniz ve almaya karar verdiniz. Galeri size bu aracı direkt olarak satmayacaktır. Onun yerine galerinin önerilmiş olduğu “güvenilir Gürcistan Vatandaşı’nın üstüne ruhsatı yapılacaktır. Gürcistan vatandaşı ilk olarak bu iş için sizden kendi keyfine gore minimum 1000 USD para isteyecektir. Parayı vermeniz durumunda notere gidilip lüzumlu devir işlemleri yapılacak ve adınıza bir vekalet kağıdı çıkartılacaktır. Doğal olarak bu işlemler yapılırken tüm belgeler Gürcüce olacak ve 150-200 USD harcama çıkartacaktır ve bu esnada tüm yol, yiyecek şeklinde harcamaları da sizin karşılamanız beklenecektir.
İşlemlerin sonunda elinizde parasını sizin verdiğiniz asla tanımadığınız bir insanoğlunun sahibi olduğu bir otomobil ve elinizde Gürcüce bir vekalet belgesi olacaktır. Bu vekalet belgesinin Gürcistan haricinde hiçbir geçerliliği olmadığını da belirtmek gerekir. Bundan sonraki iş ise Türkiye’ye vasıta ile giriş yapmaktır. Aracı Türkiye’ye bir tek yasal sahibi doğrusu ruhsat sahibi olan şahıs sokabilmekte. Bu durumda aracı beraber sınırdan geçirebilmeniz için anlaştığınız Gürcistan vatandaşı tarafınca sizden para istenecektir. Bu paranın miktarı artık tamamıyla Gürcü vasıta sahibinin keyfine kalmıştır, zira başka birinin bu aracı sınırdan geçirmeye imkanı yoktur. 2.000 USD’de bu iş için verdiğinizi tahmin edip sınırda gümrüğe girdik diyelim.

Burada da;

harç, vergi şeklinde harcamalar sebebiyle 1500 USD civarı bir harcamanız olacak. Doğal olarak bu harcama vasıta yılı ve modeline gore değişkenlik gösterebilmekte. Tüm harcamaları karşılayıp Türkiye’ye vasıta ile giriş yaptınız. Eğer aracın sahibi şahıs aynı sınır kapısından araçsız olarak geri döner ise büyük cezalar ile karşılaşır. Bu yüzden o kişinin tayyare ile geri dönmesi gerekir. Doğal olarak bu aşamada da tayyare biletini sizin karşılamanız lazım. Tayyare bileti sağlandıktan sonrasında ülkesine dönen yurttaş sınırda acil bir iş dolayısıyla geri döndüğünü ve otomobilini Türkiye’de bırakması icap ettiğini belirtecek. Bu durumda aracını ya gümrüğe bırakması ya da Türkiye’de olan 1. dereceden yakınına vekalet ile emanet etmesi gerekmekte. Sadece siz ne 1. dereceden yakınısınız ne de Türkiye’de geçerli bir vekaletname sahibisinizdir. Doğrusu elinizde çalıntı bir araca eşdeğer bir aracınız var ve ilk çevirmede aracınız elinizden alınacak ve hakkınızda lüzumlu davalar açılacaktır. Aracı güvenlik otoparkından çıkartmak için ise yasal sahibini Türkiye’ye getirtmeniz gerekecektir.
Ruhsat sahibine ulaşabilirseniz, tekrardan belirli bir meblağ karşılığı Türkiye’ye gelecek ve aracı otoparktan çıkartıp size geri verecektir. Doğal olarak bu durumda vasıta sahibinin Türkiye’ye gelmek için isteyeceği paranın yanında Türkiye’ye gidiş geliş tayyare bileti, otel harcamaları ve günlük üstünden hesaplanmış güvenlik otoparkı ücretini sizin ödemeniz gerekmekte. Bir sonraki çevirmede de aynı vakaları hatta daha ağırlarını da yaşayabilirsiniz.

2. Çift Ruhsat Yöntemi 

Bu yöntemde ise Gürcistan’da vasıta satışı esnasında eski ruhsatın teslim edilme zorunluluğu olmamasından dolayı oluşan açık kullanılıyor. Tekrardan bir Gürcistan vatandaşına ihtiyacınız olacak ve bu kişi sizden bu iş için 1.000 USD civarında para isteyecek. Sonrasında vasıta size “bir şekilde” satılıyor ve ruhsatı üzerinize yapılıyor. Peşinden galeri oturma izninizin olmaması dolayısıyla aracı size satamayacağını ve “güvenilir” Gürcistan vatandaşına satmak istediğini belirtecek. Satış işleminde ise eski ruhsatın “kaybolduğu” söylenecek. Böylelikle elinizde iptal damgası vurulmamış ve sizin adınıza olan bir ruhsat ve aracın bir Gürcü vatandaşa ilişkin olduğunu gösteren daha güncel bir ruhsat bulunacak.
Aracı Türkiye’ye sokmak istiyorsunuz, ülkemizdeki yasalardan dolayı bunu yapamıyorsunuz ve aracı Türkiye’ye bir tek ve bir tek ruhsat sahibi sokabilir. Bu durumda ruhsat sahibi sizden yeniden para isteyebilir. Bu parayı vermeniz durumunda tıpkı bundan önceki anlattığımız yöntemde olduğu şeklinde sınırdan beraber geçecek, lüzumlu tüm gümrük vergilerini, harçlarını ödeyecek, aracı kişinizi en yakın hava limanından geri gönderecek ve tüm harcamalarını karşılayacaksınız. Doğal olarak bu yöntemde elinizde olmaması ihtiyaç duyulan bir ruhsat olduğu için o ruhsatı sınır kapısından “çaktırmadan” sokmanız gerekmekte. Tüm bunlardan sonrasında ilk çevirmede yakalanacak olan aracınızı kullanmaya başlayabilirsiniz. Doğal olarak eğer ruhsat sahibi aracının çalıntı olarak bildirir ve sizi de şüpheli olarak gösterirse, vasıta çalma, kaçakçılık, evrakta sahtecilik şeklinde birçok değişik mevzuda yargılanabilirsiniz.

Gürcistan’a geri götürüp satma

Peki iki yıl sonunda izniniz bittiği vakit aracı geriye iyi mi göndereceksiniz?

Bunun için de tekrardan aracı olarak kullandığınız Gürcistan vatandaşını çağırmanız gerekmekte. Doğal olarak tekrardan istediği kadar meblağı ona vermeniz de cabası. Tüm bunlara eliniz mahkum ve dünya kadar tayyare ve otel harcaması ile yeniden Türkiye’ye getirdiğiniz ruhsat sahibi ile gümrüğe gitmeniz gerekiyor. Gümrükte ruhsat sahibine aracın Türkiye içinde iken nerede bulunduğunu soracaklar. Eğer vasıta gümrükte kalsa idi, iki senelik gümrük otopark tutarı ödenip kurtulmak mümkündü sadece aracı kullandığınız için ruhsat sahibinden istenecek olan ya 1. dereceden yakına vekaletname olacaktır ya da hususi bir otoparkın iki senelik fişi. Haliyle elinizde ikisi de olmadığı için sizden cezaları ile beraber ceza keseceklerdir ve bu da iki yıl için hesaplanacaktır. Doğal olarak bu harcaması ödeyecek şahıs de organik olarak sizsiniz.

Gürcistan’a geri geldiğinizde ise önünüzde üç değişik seçenek olacak. 

  1. Aracın plakasını değiştirip, devredip tekrardan aynı maceraları yaşamak
  2. Aracı yok pahasına satmak
  3. Aracı yok pahasına takaslayıp bir başka vasıta ile aynı maceraları yaşamak

Son olarak bazı mühim noktalara da değinmeden geçmeyelim, 

  • Yurt dışından getirdiğiniz aracınızın sigortasını fahiş fiyatlara yaptırmanız gerekecek
  • Gürcistan’a geri götürdüğünüz vakit vasıta sizin üzerinize olmadığı için onların verdiği fiyatı kabul etmek durumda kalacaksınız ve aldığınız fiyatın 10’da 1’inden bile düşük olabilir.
  • Hak iddia edebileceğiniz hiçbir belge olmadığı için husumet olması durumunda sizi polise bile şikayet edebilirler.

Netice olarak Gürcistan’dan otomobil satın almak;

Aslen bu konudaki Türkiye Cumhuriyeti Mevzuatı oldukça net sadece tabir-i caiz ise “Kapıdan atılanın bacadan girmesine” benzer bazı usulsüz yöntemler mevcut. Doğal olarak bu yöntemler yasal değil ve oldukça da can bunaltan neticeleri olabiliyor. Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının oldukca daha iyi araçlara binmeye hakkı var ve maalesef yüksek vergiler sebebiyle bu organik hakkını kullanamıyor sadece “Lüks araçta en kolay yol” şeklinde algılanan Gürcistan’dan otomobil satın almak yukarıdaki nedenlerden dolayı oldukça maceralı bir iş olarak dikkat çekiyor. Bundan dolayı yazının her satırını dikkatli bir halde okuyarak tercihinizi yapmanızı tavsiye ediyoruz.

Yorum Yaz