Kw-Hp-Bg-Ps Güç Birimlerinin Anlamı Nedir ?

Kw-Hp-Bg-Ps Güç Birimlerinin Anlamı Nedir ?

Güç birimleri bazı hallarda baş karışıklığına namacıyla olabilmektedir. Değişik otomobil broşürleri ve teknik detayları incelenmiş olduğu zaman bazı modellerin motor kuvveti HP birimi ile verilirken bazı modellerin motor kuvveti PS birimi olarak verilir. Bu hal değişik birim kullanan modellerin motor güçleri mevzusu ile ilgili tüketicinin başsında karışıklığa neden olur. Bu amaçla bu bilgiler denetim edilirken hangi ölçü birim düzeneğinin baz alındığını bilmek son aşama önemlidir. Bir fazlaca kişi bu iki değerin aynı bulunduğunu düşünmektedir.
Otomobil yapımcıları içinde bir motor kuvveti yarışı bulunmuş olduğu hepimiz doğrultusundan tanınan bir gerçek ve müşterilerin de araç alırken güç bilgilerini de öneme alarak satın alma yaptığını çoğumuz biliyoruz. Öyleki ki iki araç arasındaki 2-3 PS fark namacıylaiyle bile bazı müşteriler başka modele kayabiliyorlar. Çoğunlukla Beygir kuvveti olarak tanınan, HP ya da PS uzantıları ile anlatılan bu değerler içinde minik değişimler vardır.

Beygir Kuvveti İle Tork Arasındaki Temas Nedir?

Sadece bu değişimler çoğu zaman yapımcılar doğrultusundan değil markanın o ülkedeki dağıtıcısından kaynaklanıyor. Bu hal şuurlu mi yoksa şuursuz mi yapılıyor bilemiyoruz fakat bir marka PS kıymetini kullanırken bir diğeri HP kullanabilir ya da PS kıymetini belirtip HP olarak ifade edebeliyor ya da tersi gerçekleşebiliyor. Bazı markalar ise ne HP ne de PS ifadesini kullanıyor ve BG (Beygir Gücü) olarak motor kuvvetinü belirtiyorlar.
Ayrıca ifadelerin açılımları şu şekilde;

Beygir Kuvveti Nedir? Nasıl Meydana Çıkmıştır?

HP: Horse Power – İngilizce beygir kuvveti manasına geliyor ve İngiliz normunu ifade ediyor
PS: Pferde Stärke – Almanca Beygir Gücü manasına geliyor ve Alman DIN normunda kuvveti ifade ediyor
Her ikisini de çıkış noktası Watt birimi ve hakikaten bu birim üstünden dönüşüm yapılıyor.

Bu tarafta güç birimleri arasındaki dönüşüm şu şekilde yer ediniyor;

  • 1 KW = 1.341 HP
  • 1 KW = 1.36 PS
  • 1 HP = 1.014 PS
  • 1 PS = 0.986 HP

Güç/Hacim Seviyesi Seneler Boyu Ne Kadar Değişti?

Daha iyi anlaşılması amacıyla bir otomobil üstünden örnek vermek gerekirse; Yeni Mercedes E katagorisi AMG E43 modelinin kuvveti 400 PS olarak açıklanıyor. Bu kuvveti HP birimine çevirmek amacıyla yukarıdaki değerleri kullanıyoruz ve 1 PS = 0.986 HP verisinden 0.986 ile çarpıyoruz.

400ps x 0.986 = 394.4 HP elde ediyoruz. Görüldüğü şeklinde Alman DIN normunda 400 PS olarak belirteceğimiz bu güç İngiliz normunda 5.6 PS daha düşük ve 394.4 HP değerine haiz.
Litre başına en fazlaca güç meydana getiren 12 otomobil modeli

Bu tarafta;
Otomobil markalarının Almanya ve İngiltere web sitelerini gözden geçirdik ve ülkemizdeki satış meydana getiren otomobil markalarının web siteleri ile karşılaştırdık. Bakalım hangi marka güç birimlerini iyi mi kullanmayı tercih etmiş. Ölçmeyi esas birim olan KW üstünden HP ve PS birimlerine dönüştüreceğimiz amacıyla hata olsılığı yoktur. PS yazması gerekirken HP yeğleyen ya da güç kıymetini düşürerek HP kullanımı ihtiyaç duyulan markaların yanına izahat yazılmıştır.

Türkiye’de 29 markadan 19 tanesi doğru 10 tanesi hatalı güç birimlerini kullanmıştır. 12 marka ise 3 ülkede de PS birimini ve değerlerini aynı kullanarak en doğrusunu yapmışlar. Öteki taraftan bazı markalar PS yerine BG ifadesini tercih etmişlerdir fakat KW – PS dönüşümünde hepsi de doğru çıkmıştır. Kısaca özetle PS=BG olarak kabul etmişlerdir. İngiltere web sitelerinde de bizde bulunmuş olduğu şeklinde karışıklıklar var fakat Alman siteler KW-PS dönüşümü gerçekleştirdikleri amacıyla en minik bir kargaşalık yaşatmıyorlar.

Benzinli Motor Nasıl Çalışır? Hangi Parçalardan Oluşur?

Renault markası İngiltere web sitesinde PS yerine HP kullanmış ve PS kıymetini HP DIN olarak söyleyerek doğru bir izahat yapmış. PS yerine HP kıymetini kullanan markalar en azından bunu yapabilseler ortada kargaşalık kalmazdı.

Kullanılan dönüşüm oranları ise;

1 KW = 1.341 HP

1 KW = 1.36 PS

Yorum Yaz