Patlak Egzoz Nasıl Anlaşılır?

Patlak Egzoz Nasıl Anlaşılır?

İçten yanmalı motora sahip her aracın egzoz sistemi vardır. Egzoz’un amacı, motorda yandıktan sonra çıkan gazların süzülerek havayı kirletmesini engellemektir. Ayrıca egzoz sistemi içerisinde bulunan susturucu sayesinde motorun çıkardığı gürültü engellenmiş olur.

Araba dizel, benzin veya lpg var etmez. Araçların motorları normalde çok sesli çalışırlar. Çünkü aracınızı çalıştırmaya başladığınız anda motor içerisinde bir dakika içerisinde yüzlerce patlama olur. Bu patlamalar çok seslidir. Ancak motor içerisinde kaldıkları için patlama sesleri dışarıya duyulmaz. Bunu sağlayan şey ise egzoz içerisinde bulunan susturucudur. Aracın manifold denilen yerinden  patlamalar sonucu çıkan gazlar egzoz sistemine gönderilir. Egzozun içerisinde katalitik konvertör denilen bir parça vardır. Bu parçanın amacı, yanmış yakıtın zehirli gazlarını süzerek, havaya en az atık madde salmaktır. Egzoz emisyon dediğimiz olay budur.

Normal kullanımda bir egzozun ömrü 150 kilometre civarındadır. Uzun süre kullanımda egzoz çeliği sürekli oluşan sıcaklık nedeniyle yıpranır. Ayrıca egzoz arabaların en alt kısmında yer aldıkların, aracın altını yere sürttüğünüzde genelde ilk darbe egzoz borusuna olur. Egzoz borusu bir yerlerinden delindiği zaman belli başlı belirtiler verir. İşte delik egzoz borusunun belirtileri

Patlak Egzoz’un Belirtileri

1)- Artan motor sesi: Aslında bu ses motordan değil, delik egzoz borusundan gelmektedir. Bazı durumlarda aracınızın motorundan da yüksek ses gelebilmektedir. Sesin egzoz veya motordan geldiğiniz anlamak için ” aracınızla yokuş aşağıya gider ayağınızı gazdan çekin, motor freni ile inerken artan bir ses varsa, bu egzozda meydana gelen sıkışmanın normal egzoz çıkışından değil, başka bir delikten sızmasından dolayıdır.” Ayrıca bu delik zamanla açılır ve gelen ses artar. Eğer uzun süre tamir ettirilmezse egzoz oradan kırılır. Bu durumda aracınızdan sanki bir kamyon gibi ses gelmeye başlar. Egzoz delinmesi veya kırılması durumunda egzozun hepsini değiştirmenize gerek yoktur. İşini sağlam yapan bir usta kopan yerden veya delinen yeri kaynatarak sızıntı gelmesini engelleyebilir. Böylelikle aracınızda gelen yüksek seste kesilmiş olacaktır.
2)- Gaz pedalının titremesi : Otomobillerin gaz pedalları gergin bir halata bağlıdır. Egzoz delindiği zaman aracın altında bir titreşim oluşturur. gaza bastığınız anda gaz pedalı titriyorsa bunun sorumlusu delik egzoz  borusu olabilir. Ayrıca delik büyükçe direksiyon simidinin titrediğini hissedebilirsiniz.
3)- Artan yakıt oranı : Aracınızın egzozu delindiğinde muhtemelen fazla yakıt tüketmeye başlayacaktır. Egzoz sisteminde meydana gelen bir kaçak aracınızın çok yakmasına neden olabilir.
4)- Arabanın hızlanmasında zorluk : Egzoz kaçırıyorsa aracınızın motorunun verimliliği düşecektir. Bu durumda aracınız performans kaybına uğrayacaktır. Eğer otomobilinizde son zamanlarda bir performans (çekiş) kaybı varsa bunun sebebi sızdıran bir egzoz borusu olabilir.
5)- Sıra dışı koku : Arabanızın egzozu katalitik konvertör’ün öncesinde bir yerlerde delinmişse ve sızdırıyorsa motordan gelen zehirli karbonmonoksit gazı filtre edilmeden çevreye salınır. Aracınızda son zamanlarda farklı bir koku hissediyorsanız egzoz borusu manifold ve katalitik konvertör arasından sızdırıyor olabilir.
6)- Egzozu tıkayınca ses gelmesi : Aracınızı egzoz ustasına götürdüğünüz zaman muhtemelen egzozu tıkayarak nereden kaçırdığına bakacaktır. Sizde arabanızı toprak bir zemine getirdikten sonra egzozun çıkışını ayağınızla veya elinizle tıkayın. İçeride sıkışan gaz çıkış için bir yer arayacaktır. Eğer egzozda delik varsa buradan çıkış yapacaktır. Çıkışın olduğu yerde toz ve toprak kalkacağı için yerini tespit etmek kolay olacaktır.

Yorum Yaz